Eerste editie Open Hotel Dag op 30 september

Eerste editie Open Hotel Dag op 30 september

In Amsterdam vindt op 30 september de eerste editie van de Open Hotel Dag plaats. Tijdens de Open Hotel Dag kunnen de inwoners van de stad bij deelnemende hotels komen werken, lunchen, sporten, borrelen, zwemmen, en meer. Dit is de uitgelezen kans voor hotels in de hoofdstad om buurtbewoners kennis te laten maken met de faciliteiten en gastvrijheid die de hotels in hun eigen stad te bieden hebben.

Hotels kunnen met hulp van de Open Hotel Dag profiteren van dit vaak onbenutte potentieel en zo een nieuwe markt aanboren. De Open Hotel Dag komt vanuit de behoefte aan duurzaamheid en verbinding. Doordat hotels ook een lokale functie kunnen vervullen, wordt beter gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte en wordt hiermee bijgedragen aan een zorgvuldig en bewust gebruik van gebouwen.

Daarnaast vervullen hotels niet alleen de behoeften van toeristen, maar kunnen met hun faciliteiten ook een belangrijke verbindende rol vervullen in de buurt. Buurtbewoners komen vaker terug naar hotels als ze daar eenmaal binnen zijn geweest. Bijvoorbeeld om te werken, sporten en ontspannen, maar ook voor overnachtingen voor bezoek, parkeren en zelfs voor feesten en partijen.

Initiatiefnemers

De Open Hotel Dag is geïnitieerd door MEOW, het boekingsplatform voor werkplekken in hotels. MEOW heeft als missie om ecologisch, maatschappelijk en financieel rendement te combineren door beter gebruik van beschikbare ruimte.

Thomas van Leeuwen, oprichter van MEOW, ziet de Open Hotel Dag als een logische stap in de huidige ontwikkeling van hotels. ‘Mede door corona is deze verbreding van doelgroepen versneld. De aantallen zakelijke bezoekers zal blijvend veranderen vanwege de opkomst van digitaal vergaderen. Tegelijkertijd zijn bewoners van binnensteden op zoek naar bijzondere plekken in de buurt om te werken, sporten en ontspannen. Onze verwachting is dat dit al op korte termijn zal zorgen voor een herwaardering en de rol van met name binnenstedelijke hotels.’

De afdeling Amsterdam van Koninklijke Horeca Nederland ondersteunt de Open Hotel Dag omdat dit aansluit bij de huidige tijdgeest, waarin hotels op zoek zijn naar verbinding met de buurt.

Nico Evers, general manager van hotel Jakarta en bestuurslid van de afdeling Amsterdam van de Koninklijke Horeca Nederland, zegt hierover: ‘Veel hotels hebben een belangrijke maatschappelijke functie voor de omgeving. Zij zorgen voor een schone en veilige buurt en bieden vaak voorzieningen die buurtbewoners ook waarderen. Zo komen er bij ons in het hotel vaak mensen uit de buurt zwemmen of brood halen bij onze bakkerij.’

Deelnemende hotels

Enkele tientallen Amsterdamse hotels hebben zich al aangemeld, waaronder: Pulitzer Amsterdam, Conservatorium Hotel, Pestana Amsterdam Riverside, Hotel Jakarta, Ink Hotel en Hotel Mercier.

Verschillende hotels organiseren activiteiten op de Open Hotel Dag zoals deephouse-yoga, lunchlezingen en rooftop-cocktails.

Hoe doe je mee?

Alle Amsterdamse hotels zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan dit initiatief om zo de zichtbaarheid in buurt te vergroten. De investering voor deelnemende hotels is minimaal, omdat er vooral gebruik zal worden gemaakt van bestaande hotelvoorzieningen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de Open Hotel Dag. Hotels mogen bovendien zelf bepalen of zij geld vragen aan de bezoekers voor bepaalde activiteiten.

Hotels die willen meedoen kunnen zich tot vrijdag 10 september inschrijven via de website van Open Hotel Dag.