Haatcampagne tegen Café Frape om boodschap op de deur

Haatcampagne tegen Café Frape om boodschap op de deur

Een hakenkruis dat in een tafel werd gekrast, een jodenster die op het raam werk gekalkt. Café Frape aan het Bat in Maastricht is sinds enkele dagen de dupe van een haatcampagne. De aanleiding is een briefje dat op de deur werd geplakt met de boodschap 'Niet gevaccineerd, niet welkom.'

De reacties op Facebook liegen er niet om. 'Vreselijk, ik hoop dat ze het moeilijk gaan krijgen.' 'Hoop dat die toko lekker failliet gaat.' Een ander roept op om een 'leuke review' achter te laten. De foto van de boodschap van café Frapé werd ook samen geplaatst met een afbeelding van een zaak met de tekst op de deur: 'Joden niet gewenst'.  'Tja je mag niet vergelijken', zo luidde het commentaar op die twee afbeeldingen.

Kapot geschrokken

'Ik ben me kapot geschrokken', reageert de eigenaresse tegenover De Telegraaf. Het briefje werd er enkel opgehangen om aan te geven dat de coronaregels worden gehanteerd, zo verduidelijkt ze. Ze vertelt dat ook sprake is geweest van bedreigingen. Ze zouden nog wel even langskomen met dertig man.

Inmiddels is het briefje door Café Frape verwijderd. Het hakenkruis en de Jodenster zijn weggepoetst.

Haatmail coronamaatregelen

Niet alleen Café Frape, maar ook restaurant Nola van Chrissie Westbroek in Utrecht ondervond hoe mensen kunnen reageren op de coronamaatregelen. Via mail ontving ze een aantal bedreigingen waarin onder meer werd gesproken over een 'nazi-kroeg' en 'wij komen langs'. Aanleiding zou een tweet zijn van haar vader Henk Westbroek (69), waarin hij opriep tot een ‘prikplicht’.

13% van de ondernemers heeft te maken gekregen met dreigementen of negatieve recensies omdat zij hebben aangeven de controle te gaan uitvoeren, zo meldde KHN recent naar aanleiding van een enquete onder leden van de branchevereniging.

Annuleringen en dreigementen

'Het lijkt alsof de gast denkt dat ondernemers een keuze hebben', reageerde KHN naar aanleiding van die resultaten. Een kwart van de ondernemers geeft aan dat zij naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen al annuleringen hebben ontvangen. 13% van de ondernemers kreeg op voorhand te maken met dreigementen of negatieve recensies omdat zij hebben aangeven de controle te gaan uitvoeren. Meer dan 56% van de ondernemers verwachtte ook dat de omzet verder zal dalen door de maatregelen die sinds 25 september gaan gelden.

Zaken die zich niet aan de coronaregels houden, krijgen een boete of worden gesloten.