41 procent van de horeca geeft aan coronapas niet te gaan controleren

41 procent van de horeca geeft aan coronapas niet te gaan controleren

41 procent van de horeca geeft aan CTB niet te gaan controleren, dat meldt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) naar aanleiding van de meest recente KHN-ledenenquête. 13% van de ondernemers heeft te maken gekregen met dreigementen of negatieve recensies omdat zij hebben aangeven de controle te gaan uitvoeren

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd: het controleren van de coronapas. 41% van de horecaondernemers geeft aan dat het niet haar taak is het coronatoegangsbewijs (CTB) te controleren, 21% heeft nog niet besloten om het wel of niet te controleren.

Controleren coronapas

Uit de meest recente KHN-ledenenquête blijkt tevens dat ruim 80% van de horecaondernemers de invoering van het coronatoegangsbewijs een slecht plan vindt. 'Het zorgt voor een verstoorde verhouding in de rol van de ondernemer en de eigen verantwoordelijkheid van de gast', zo luidt de conclusie. De controle komt eigenlijk volledig bij ondernemers te liggen, terwijl de staat hiervoor verantwoordelijk zou moeten zijn.

Annuleringen en dreigementen

Het lijkt alsof de gast denkt dat ondernemers een keuze hebben. Een kwart van de ondernemers geeft aan dat zij naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen al annuleringen hebben ontvangen. 13% van de ondernemers heeft te maken gekregen met dreigementen of negatieve recensies omdat zij hebben aangeven de controle te gaan uitvoeren. Meer dan 56% van de ondernemers verwacht dan ook dat de omzet verder zal dalen door de maatregelen die vanaf 25 september gaan gelden.

'Gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Het is écht te veel gevraagd van ondernemers. De branche heeft een hele zware periode achter de rug en voor veel sectoren is er nog steeds geen tot nauwelijks perspectief. Ondertussen worden we ‘gebruikt’ om de vaccinatiegraad te verhogen en wordt het principe van gastvrijheid in haar ziel geraakt.'

perspectief horeca
Robèr Willemsen

Willemsen vervolgt: 'Ondernemers worden gedwongen maatschappelijke discussies te voeren met gasten en dan worden ze ook nog eens gestraft met nare berichten en minder omzet. Wij hebben het kabinet vanochtend aangegeven dat deze situatie onmogelijk is. De cijfers gaan de goede kant op, dus laat ondernemers na anderhalf jaar gewoon weer volop ondernemen. Op z’n minst verwacht ik meer begrip vanuit Den Haag voor de onmogelijke situatie waar in hardwerkende horecaondernemers nu worden gebracht. Ik verwacht dan ook dat daar bij de handhaving rekening mee wordt gehouden.'