QL groeit, en vooral in Nederland

QL groeit, en vooral in Nederland
Foto: Herbert Wiggerman

Hotelsamenwerkingsverband QL sloot dit jaar een fors aantal nieuwe leden aan, waarbij het zwaartepunt in Nederland ligt. Dit ligt voor een deel aan de reisbeperkingen onder corona, waardoor niet vrij naar alle landen waar de groep actief is, kon worden gereisd door directieleden Sander Allegro en Mathilde van der Weerd.

Begin 2021 werden al twee nieuwe Nederlandse leden gepresenteerd, The Collector in Den Haag en Broederenklooster in Zutphen. Sindsdien zijn nog eens zes Nederlandse hotels aangesloten.

Deze hotels maken sinds dit jaar uit van QL:

Hotel De Wereld, Wageningen 
Hotel de Wereld werd in oktober 2020 gekocht door HIM+, de groep achter succesvolle bedrijven als Villa Ruimzicht in Doetinchem. Dat hotel was al lid van QL.

Hotel Parkzicht Eindhoven 
Een paar jaar geleden balanceerde hotel en restaurant Parkzicht in Eindhoven nog op het randje van de afgrond, afgelopen jaar was het bedrijf van Nicky en Derk van Westenbrugge finalist in de strijd om de Dutch Hotel Award.

Marin Hotels Rotterdam 
Hoteliers Albert Kreeft en David Reinders Folmer openden begin dit jaar twee hotels: Le Marin Boutique Hotel & Le Petit Marin Boutique Hotel.

Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag 
Drie jaar geleden kocht een stichting Landgoed Lauswolt van Bilderberg. Marc van Gulick bleef aan als directeur en zette in op de revival van het Friese landgoed. Nu voldoende stappen zijn gezet, paste aansluiten bij QL.

Hotel Restaurant Valuas, Venlo 
Eind 2019 vernieuwde Valuas de 13 hotelkamers. Eerder werden al de keuken en het sterrestaurant aangepakt.

Ook buiten Nederland worden bedrijven aangesloten. Zo trad ook Delfins Beach Resort op Bonaire toe, het eerste lid in deze bijzondere gemeente van Nederland. Op het resort bevinden zich twee restaurants onder auspiciën van Thérèse en Jonnie Boer. Hier opende in 2017 de eerste Brass Boer, vorig jaar aangevuld met Aziatisch restaurant Senang.

Over QL

QL Hotels en Restaurants werd in 2003 door Hein van Beek opgericht als Quality Lodgings, een collectie van individuele, kleinschalige hotels met een focus op gastronomie. In 2019 nam EHM Group QL over van oprichter Van Beek. Bij die overname werd Sander Allegro aangesteld als directeur, een jaar later werd Mathilde van der Weerd toegevoegd als managing director.

De twee hebben voor QL een duidelijke ambitie, waarbij groei feitelijk ondergeschikt is aan de kwaliteitsimpuls. Allegro wil met QL voor aangesloten hotels een onmisbaar element in hun bedrijf worden. Inmiddels zijn er 115 hotels in 10 landen, waarvan de helft (58) in Nederland.