Drie Maastrichtse finalisten Nxt Gm Challenge 2022

Drie Maastrichtse finalisten Nxt Gm Challenge 2022
Finalisten Nxt Gm Challenge 2022. Vlnr: Karlijn van de Wetering, Fleur Hüsken en Floris Stüssgen.

Wie de Nxt Gm Challenge 2022 gaat winnen, wordt pas in januari bekend, wel is al duidelijk dat die winnaar een student van Hotel Management School Maastricht is. Alledrie de finalisten in de strijd om de baan van general manager voor een jaar komen van deze school.

Acht studenten van vier verschillende hotelscholen streden om een plek in de finale van de Nxt Gm Challenge 2022, drie van de vier kandidaten die aan Hotel Management School Maastricht (HMSM) studeren schopten het tot de finale. Daarin nemen de drie het tegen elkaar op in de strijd om de prijs: een jaar lang general manager van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer.

De drie finalisten van de Nxt Gm Challenge 2022 zijn:

  • Karlijn van de Wetering ('21)
  • Fleur Hüsken ('21)
  • Floris Stüssgen ('22)

Tijdens de Challenge Days op 12 en 13 november streden zij met nog vijf kandidaten om een plek in de finale. Voor een vakjury, onder leiding van voorzitter Toine Scheerens, presenteerden zij hun kennis en vaardigheden. Ze werden daarbij getoetst op finance, inzicht, creativiteit, persoonlijkheid en ondernemerschap.

Na uitvoerig juryberaad koos de onafhankelijke vakjury Karlijn van de Wetering, Fleur Hüsken en Floris Stüssgen als grootste kanshebbers voor de baan als general manager van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer.

Vervolg van de Challenge

Voor het vervolg van de challenge maken de drie finalisten alledrie een vlog, waarin zij hun ervaringen delen en laten zien wie zij zijn. Het publiek mag vervolgens stemmen op de finalisten via de website van HotelloTOP. Om stemmen te werven moeten de finalisten zelf een marketingcampagne voeren.

Ook geven zij een pitch aan de medewerkers van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer; hun beoordeling telt mee in de uiteindelijke beoordeling van de kandidaten.

Uiteindelijk geven ze een finale pitch tijdens het HotelloTOP Year Event op 12 januari. Hier zal blijken wie de winnaar wordt van de Nxt Gm Challenge 2022 wordt. Hij of zij krijgt op 1 september de sleutels en de leiding van Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer en mag zich vanaf 1 september 2022 een jaar lang general manager noemen van dat hotel.

Deze winnaar neemt het stokje over van Gijs Remeijnse, die editie 2021 won en nu bezig is aan zijn jaar als gm. Hij werd voorgegaan door Melissa de Rooij, die de wedstrijd in 2020 won en op haar beurt Justus van Dam opvolgde, die in 2019 de eerste winnaar was van The Nxt Gm Challenge.

Van Dam werkt inmiddels als assistent-hotelmanager bij hotel Flora Batava, Melissa van Rooij is operations manager van Postillion Amsterdam.

Mensen vooruitbrengen

De Nxt Gm Challenge is een samenwerking tussen Postillion Hotels & HotelloTOP, met als doel het gat tussen jonge talenten/afgestudeerde Hotello’s en de arbeidsmarkt op bijzondere wijze te verkleinen. Bij het lanceren van de derde editie, in 2019, werd bekendgemaakt dat het de laatste keer zou zijn dat Postillion Hotels en HotelloTOP op zoek zouden gaan naar de Nxt Gm. Toch werd eerder dit jaar bekendgemaakt dat er nog twee edities komen.

‘Als branche hebben we de verantwoordelijkheid om onze toekomstige medewerkers op te leiden’, legt operationeel directeur van Postillion Hotels Hans Wibbens uit, die de kandidaten en de Nxt Gm’s begeleidt. ‘Dit past ook bij onze organisatie: mensen vooruitbrengen.’

Diepe duik in het hotelvak

De challenge is dan ook vooral bedoeld om te leren en te ontwikkelen, maar je moet wel degelijk heel sterk in je schoenen staan, wil je de rol van general manager op je nemen, benadrukt hij. ‘De Nxt Gm Challenge is een hele diepe duik in het vak die laat zien wat het runnen van een hotel nu precies inhoudt en dat het ontzettend uitdagend is.’

En uitdagend is misschien wel een understatement. ‘Gm ben je 24/7, 365 dagen per jaar. Iedereen heeft verwachtingen van je en je moet echt aan de bak. Aanwezig zijn voor zowel je gasten als je medewerkers. Je krijgt grotendeels met situaties te maken die je niet tijdens je studie hebt meegemaakt. Juist daardoor leer en ontwikkel je, maar het is ook echt heel hard werken.’

De titel van gm betekent namelijk niet automatisch dat je ‘binnen’ bent. ‘Het verdienen van de status en respect begint pas op de dag dat je start. Desondanks is het de meest unieke kans die je als Hotello kunt krijgen. De kickstart van je hotelcarrière.’

Serious business

De afgelopen jaren hebben Postillion Hotels en HotelloTop de challenge naar een hoger niveau weten te tillen, vult Erik-Jan Ginjaar, ceo van Postillion Hotels, aan. ‘Het feit dat je als Hotello écht kans maakt om gm te worden van een viersterrenhotel spreekt niet alleen veel hotelschoolstudenten aan, maar heeft ze inmiddels ook laten zien hoe serieus dit is: je moet het wel echt zelf doen! Hetzij met begeleiding van de captains of industry, maar het is aan jou om de vertaalslag te maken naar de operatie.’

De kickstart van je hotel carrière

Een jaar lang leren en ontwikkelen in een topfunctie levert je ontzettend veel groei op, weet Stephanie van Oorschot, voorzitter van HotelloTop Nederland. ‘Zowel het meedoen aan de challenge als het winnen van de titel vergroot je professionele netwerk enorm en is een interessante aanvulling op je cv. De NXT GM Challenge is daadwerkelijk de kickstart van je carrière in de hotelbranche. Na inmiddels drie edities laten we zien dat als je écht wil, je absoluut kunt doorgroeien binnen de hotellerie.’

De vakjury

De onafhankelijke vakjury bestaat uit Toine Scheerens (juryvoorzitter), Kim van Velzen (strateeg en eigenaar KIMspiration), Marc van Gulick (directeur Landgoed Lauswolt), Lianne Zondervan (director sector leisure, ABN Amro), Mascha van Houten (senior adviseur werving & selectie, Rechtbank Gelderland) en Richard Haeck (senior trainer, Q-Staff).