Sterchefs ambassadeur van vierde Nierstichting Restaurant Driedaagse

Sterchefs ambassadeur van vierde Nierstichting Restaurant Driedaagse

De Nierstichting organiseert van 9 tot en met 15 mei 2022 voor de vierde keer de landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse, waarin aandacht is voor koken met verse ingrediënten, rijke smaakmakers en minder zout. Sterchefs als Menno Post (Olivijn), Wilco Berends (De Nederlanden) en Tim Golsteijn (Bougainville) hebben zich aan de driedaagse verbonden als ambassadeur.

85 procent van de Nederlanders eet volgens de Nierstichting dagelijks meer zout dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. Gemiddeld eten Nederlanders een kilo zout per persoon per jaar te veel. 12 procent van de Nederlanders heeft chronische nierschade. Minder zout eten helpt juist nierschade te voorkomen. De Nierstichting Restaurant Driedaagse is in het leven geroepen om mensen te laten ervaren dat eten met minder zout juist heel smaakvol is. En de horeca uit te dagen minder zout te koken.

Vijf Chef-ambassadeurs

Om de horeca te laten zien dat je met minder zout juist meer smaak kunt maken, hebben vijf (ster)chefs zich als ambassadeur verbonden aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse.

SVH Meesterkok Menno Post (Olivijn*), SVH Meesterkok Wilco Berends (De Nederlanden*), chef-kok Tim Golsteijn (restaurant Bougainville*), patron-cuisinier Marko Karelse (Villa la Ruche) en chef-kok Ferry van Houten (Het Bosch@ the Waterfront) promoten het smaakevenement bij gasten en collega's.

Golsteijn: ‘Ik ben geschrokken hoeveel mensen eigenlijk te veel zout consumeren en de aantallen mensen die nierschade hebben opgelopen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat mensen minder zout consumeren maar wel op smaak kunnen eten? Als een product zout had moeten smaken, had moeder natuur hier zelf voor gezorgd. Het zijn juist die pure smaken die een gerecht pas echt interessant maken.’

Creatiever koken met minder zout

Menno Post zet zich al jaren in voor minder zoutgebruik in horecakeukens. Al toen hij nog bij De Bokkedoorns kookte, was hij betrokken bij de eerste editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Hij gaf bij de aftrap daarvan aan dat het bewust koken met minder zout hem creatiever maakte. 'Als chef heb je een voorbeeldfunctie', zegt Post nu. 'Inspireer je gasten en laat ze proeven dat minder zout eten absoluut geen smaakconcessie hoeft te zijn.'

'Door deze driedaagse word ik als chef uitgedaagd om alternatieven te gebruiken voor zout en daarmee ook gasten te inspireren', voegt Wilco Berends toe. 'Er is nog veel te ontdekken op dat gebied.'

Niet alleen chefs verbinden zich aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse, ook leveranciers en andere partijen zijn als partner aangehaakt bij het evenement. Daaronder Vitam, Koppert Cress, Resengo, Verstegen, Tromp & Rueb, Dutch Cuisine, Scelta Mushrooms als partner. Ook Lekker, Gault&Millau, JRE, Gastronomisch Gilde en Euro-toques steunen het initiatief om met minder zout te koken.

De Nierstichting Restaurant Driedaagse is van 9 tot en met 15 mei 2022. Restaurants kunnen zich aanmelden via restaurantdriedaagse.nl.

Op dit moment hebben zich een kleine 50 restaurants door heel Nederland aangemeld, waaronder een handvol met een ster of Bib Gourmand. 'We hopen dat nog veel meer restaurants zich aanmelden', zegt een woordvoerder van de Nierstichting. 'En we hopen natuurlijk dat restaurants tegen die tijd weer open zijn. Anders wordt takeaway als optie aangeboden, net als vorig jaar.'