David Lebeer maakt beste Sidecar cocktail

David Lebeer maakt beste Sidecar cocktail

Ter ere van het honderdjarig bestaan van de Sidecar cocktail organiseerde Rémy Martin een wedstrijd voor Benelux bartenders: de Timeless Sidecar Competition. David Lebeer van The Cobbler won deze wedstrijd.

Deelnemers moesten een eigen gepersonaliseerde versie creëren van de klassieke Sidecar met een lokaal ingrediënt maken. De Sidecar is al een stijlicoon sinds 1920, maar profiteert honderd jaar later mee van een vintagerevival. De cocktail bestaat uit: 3 cl Rémy Martin 1738 Accord Royal, 2 cl Cointreau en 1 cl citroensap.

Oud recept in nieuw jasje

In de Timeless Sidecar Competition gaat Rémy Martin op zoek naar een nieuwe interpretatie van de klassieke Sidecar. Eentje met het oog op de toekomst en duurzaamheid, maar ook met een stevige portie passie en eigen creativiteit. Meer dan 46 enthousiaste bartenders schreven zich in voor de Benelux-finale met hun eigen unieke versie van de Sidecar. De selectie van 15 BeLux en 15 Nederlandse deelnemers werd uiteindelijk teruggebracht tot 10 Benelux-finalisten.

Mixoloog en brand ambassador Thomas Timmermans begeleidde de straffe kandidaten door de verschillende rondes heen. Die bestonden onder andere uit een  theorietest en een ‘blind tasting’. Deelnemers moesten bij 5 cocktails de juiste klassieke cognac weten op te sporen. Om een objectieve beoordeling op geur en smaak - zonder kleur en consistentie - te verzekeren, werden de cocktails geserveerd in zwarte bekers. De presentatie van de eigen Sidecar cocktail vormde de uiteindelijke kers op de taart. In deze laatste ronde moesten de bartenders 3 kritische juryleden overtuigen van hun concept: Yannick Van Dyck, Andrei Talapanescu en International Brand Ambassador Maxime Pulci.

Met deze initiële wedstrijd steunt Rémy-Cointreau de lokale bartender community in de Benelux, maar in 2022 breidt de wedstrijd zich uit naar een internationale versie. Dan zullen landswinnaars over heel de wereld afreizen naar Cognac en het tegen elkaar opnemen in de Global Sidecar Competition.

Winnaar David Lebeer

David Lebeer is een Belgische, ervaren bartender die de regels van de mixologiekunst oppikte in The Pharmacy te Knokke-Heist. Intussen staat het talent zijn eigen mannetje achter de bar van The Cobbler in Gent. In 2019 belandde hij al op de tweede plaats van de Cointreau Sidecar-wedstrijd, nu haalt hij de eerste prijs binnen met ‘The Sidecarpet’. Zijn humoristische presentatie, knipogen naar de film ‘Aladdin’ en – uiteraard – heerlijke cocktail wisten de harten van de juryleden te veroveren.

Cocktailrecept The Sidecarpet

Ingrediënten

  • 25 ml Remy Martin 1738 Accord royal cognac, doordrenkt met jasmijn
  • 25 ml Cointreau
  • 25 ml aangezuurde appelsap
  • 3,5 ml amaretto
  • Shake en zeef fijn in een gekoeld coupe-glas.

Bereiding

  • Neem 200ml 1738 Accord Royal cognac.
  • Voeg 2 gram jasmijnthee van hoge kwaliteit toe.
  • Laat 24 uur trekken op kamertemperatuur en zeef fijn.
  • Voeg 200 ml niet-geïnfuseerde 1738 Accord Royal cognac toe.

Runner-up Elias Fayad

Aan Nederlandse zijde werd Elias Fayad (ex-barman bij onder andere Door 74 in Amsterdam) nummer één. Hij pakte uit met ‘The Rémy Martian’, geïnspireerd door het duurzaamheidsprobleem van ruimteschroot.