Stadsvilla Mozaic: 'Met duurzame koffie kun je het verschil maken'

Stadsvilla Mozaic: 'Met duurzame koffie kun je het verschil maken'
Duurzaamheid is bij Stadsvilla Mozaic in alle facetten doorgevoerd, ook via besparing op gas, water en licht.

Stadsvilla Mozaic, onderdeel van Fine Hotels & Suites, hecht veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Afgelopen jaar heeft het boutique hotel, net zoals de andere hotels in de hotelcollectie, het Green Key-certificaat ontvangen. 'We hebben duurzaamheid in alle facetten doorgevoerd: van besparing op gas, water en licht tot het serveren van koffie met een goed verhaal. Op dat gebied zijn we heel blij met onze samenwerking met De Koffiejongens', vertelt Maureen Wakelkamp, die onder andere verantwoordelijk is voor project-support.

Stadsvilla Mozaic richt zich zowel op zakelijke- als op leisuregasten. ‘We zetten echt in op oprechte gastvrijheid. We willen een thuis creëren voor de gasten en hen zoveel mogelijk op hun gemak stellen’, legt supervisor Quinty Verschoof uit. Dat begint al bij de reservering. ‘We versturen geen standaard mail, maar we proberen het mailcontact zo persoonlijk mogelijk te maken en eventuele vragen van de gasten zo goed mogelijk te beantwoorden’. Ook bij de check-in proberen de medewerkers net even wat extra’s te bieden. ‘We stellen hen een paar vragen over het doel van hun reis. Daar proberen we vervolgens op een leuke, originelemanier op in te spelen. Als mensen bij ons verblijven, omdat ze graag de stad willen verkennen, dan leggen we bijvoorbeeld een routekaartje voor ze klaar. En als er een gezin met kinderen bij ons incheckt, dan verrassen we de kinderen met een kindertijdschrift en popcorn en appelsap op de kamer. Ook kinderhanddoeken mogen natuurlijk niet ontbreken.’

Warm en persoonlijk

De medewerkers blijven heel betrokken bij de gasten. ‘De ochtend- en avondshift houdt nauw contact met elkaar. Als we ’s morgens hebben gehoord dat de gasten naar Madurodam gaan, dan vragen de collega’s die ’s avonds werken hoe het bezoek is geweest. Zo maken we het verblijf heel warm en persoonlijk.’

De Koffiejongens
Maureen Wakelkamp (links) en Quinty Verschoof: ‘Met duurzame koffie kun je een mooi verhaal vertellen.’

Green Key-certificering

Duurzaamheid is heel belangrijk voor Stadsvilla Mozaic. ‘Onze vestiging is net als onze andere hotels Green Key- gecertificeerd. Hiermee laten we zien dat wij flink met duurzaamheid bezig zijn.’ De laatste jaren is het belang van duurzaamheid enorm gegroeid, merkt ze. ‘Als hotelcollectie is het belangrijk om up-to-date te blijven’, aldus Quinty. De Green Key-certificering was niet heel lastig, blikt ze terug. ‘Het was vooral een lang proces. We moesten aan veel voorwaarden voldoen. We moesten bijvoorbeeld aangeven hoeveel water, gas en licht we verbruiken en hoe we hierop proberen te besparen. Zo hebben we bijvoorbeeld deurhangers die gasten kunnen gebruiken als ze ervoor kiezen om een kamer dag niet schoon te laten maken. In ruil daarvoor krijgen ze een gratis drankje in de lounge. Een paar kamers hebben een klein terras met een paar kleine planten, die regenwater drinken in plaats van kraanwater.’

Duurzaamheid is een belangrijke factor in deze tijd - je kunt heel klein beginnen”

Quinty probeert duurzaamheid zo breed mogelijk in de bedrijfsvoering te integreren. ‘We werken samen met goede doelen, zoals het Ronald McDonald Kinderfonds en Trees for all. Bij hun reservering kunnen gasten aangeven of ze willen dat er namens hen een boom wordt gepland. We proberen onze duurzame gedachten zo goed mogelijk te communiceren, zowel richting onze gasten als op social media en op onze website.’

De Koffiejongens
Het hotel is Green Key-gecertificeerd: ‘Het is belangrijk om up-to-date te blijven’

Duurzame kofficupjes van De Koffiejongens

Voor het ontbijt werkt Fine samen met lokale, vaak biologische bedrijven die duurzame producten leveren. Zelfs de koffie is duurzaam. ‘Gasten kunnen in de lounge een gratis kopje koffie inschenken. Daar staat een machine, metonze Fine koffiebonen. Bij de koffie kunnen ze ook biologische melk en suiker en een koekje pakken.’ In de luxe kamers en suites staat een espressomachine, om het koffiezetten voor de gasten extra gemakkelijk te maken. ‘Sinds een maand of vier gebruiken we voor de koffie op de kamers de koffiecupjes van De Koffiejongens. De koffiecups worden gemaakt van mais en suikerriet. Daardoor zijn ze 100 procent biologisch afbreekbaar en kunnen we ze gewoon bij het gft weggooien. Zo dragen we met de composteerbare koffiecapsule een steentje bij voor de natuur. Ook de verpakking van de suiker- en creamersticks is gemaakt van duurzaam materiaal.’

De Koffiejongens
De duurzame koffiecups worden gemaakt van mais en suikerriet.

Het verhaal achter de koffie sprak Maureen en Quinty direct aan. ‘Dit past heel goed bij onze duurzame gedachte. De koffiecupjes hebben een luxe uitstraling. Bij iedere espressomachine staat een leuke display van bamboe. Hierop wordt het verhaal over de koffie van De Koffiejongens uitgelegd. Samen met de cupjes zorgt de display voor een upgrade van de kamers. Hiermee kunnen we de gasten echt laten zien dat we duurzaamheid serieus nemen.’

Zes verschillende smaken

Ook over de smaak is Quinty heel tevreden. ‘De koffie is Rainforest Alliance gecertificeerd en smaakt heel erg lekker. Blijkbaar vinden onze gasten dat ook, want sinds we deze koffiecupjes gebruiken, moeten we ze vaker bijvullen!’ Er is keuze uit zes verschillende smaken: Lungo, Lungo Forte, Lungo Extra Forte, Espresso, Ristretto en Decaf. ‘Voorheen serveerden we op de kamer twee koffiecupjes van dezelfde smaak. Nu kunnen we meer afwisseling bieden en serveren we vier cupjes van verschillende smaken. Desgewenst hebben we nu ook decafé koffie. We merken dat hier de laatste tijd steeds meer vraag naar komt.’

De prijs-kwaliteitverhouding van de koffie is heel goed, vindt Quinty. ‘Vaak betaal je voor duurzame koffie met een goed verhaal een hogere prijs, maar bij De Koffiejongens is dit niet het geval.’

We kunnen nu meer afwisseling bieden en serveren vier cupjes van verschillende smaken”

Continu proces

Verduurzaming is een continu proces, benadrukt Maureen. ‘De meeste van onze hotels hebben zich afgelopen jaar voor de eerste keer gecertificeerd. Daarom krijgen ze dit jaar een herhaalkeuring en vervolgens vindt deze keuring om de twee jaar plaats. Voor de keuring moeten we onder meer een actielijst op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen opstellen met de doelen die we het volgende jaar willen behalen. We blijven innoveren. Momenteel zijn we aan het bouwen aan twee nieuwe hotels. Over anderhalf jaar wordt er één in Den Haag geopend en over een jaar of drie in Leiden. Ook bij de bouw en de inrichting wordt volop rekening gehouden met duurzaamheid. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is echt heel nauw verbonden aan onze langetermijnvisie.’

Maureen en Quinty adviseren collega-ondernemers om goed over duurzaamheid na te denken. ‘Duurzaamheid is een belangrijke factor in deze tijd. Je kunt heel klein beginnen. Bijvoorbeeld met het serveren van duurzame koffie. Hiermee kun je een mooi verhaal vertellen en het is maar een hele kleine moeite. Dus waarom zou je dat niet te doen?’

Dit artikel is gesponsord door De Koffiejongens