NVWA: mogelijk levensgevaarlijke xtc in 3-literfles Moët Imperial Ice

NVWA: mogelijk levensgevaarlijke xtc in 3-literfles Moët Imperial Ice

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt om zeer voorzichtig te zijn met champagneflessen van het merk Moët & Chandon Ice Impérial van 3-literformaat. Wat moet je doen?

Recent bleek zowel in Duitsland als in Nederland een fles van dat formaat gevuld te zijn met de vloeibare harddrug MDMA (ook bekend als xtc).

Aanraken en/of opdrinken van de inhoud van de flessen is levensgevaarlijk. Dit heeft in Duitsland geleid tot 7 zeer ernstige ziektegevallen en één dode.

Vier zieken in Nederland

In Nederland waren er volgens de producent 4 ziektegevallen te betreuren. In beide gevallen zijn de betrokken flessen via een tot nu toe onbekende website gekocht.

Niet bekend hoe de MDMA in de flessen Moet terecht is gekomen ”

Fabrikant Moët Hennessy heeft de NVWA hierover deze week geïnformeerd. Het is niet bekend hoe de MDMA in deze flessen terecht is gekomen.

De NVWA kan daarom niet inschatten of er nog meer van deze flessen met de gevaarlijke stof in omloop zijn. Ook kan niet uitgesloten worden dat er andere flessen van hetzelfde merk in omloop zijn waar ook MDMA in zit.

Waar op letten?

De NVWA roept op alert te zijn op flessen Moët & Chandon Ice Impérial van 3 liter met lotcode LAJ7QAB6780004.

Deze code staat op het etiket op de achterzijde van de fles. Laat de fles onaangeroerd staan, wanneer de inhoud afwijkt van wat gebruikelijk is voor champagne. Flessen gevuld met MDMA zijn aan de buitenkant niet te onderscheiden van flessen gevuld met champagne.

Bij inschenken is er echter een duidelijk verschil. De vloeibare MDMA:

  • Bruist NIET
  • Heeft een roodbruinige kleur, die na verloop van tijd donkerder wordt
  • Heeft een afwijkende anijsgeur.

Wat te doen als je een fles niet vertrouwt?

  • PROEF NIETS! Zelfs een vingertop in de vloeistof dopen en ervan proeven kan, ook zonder doorslikken, tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Een klein slokje binnenkrijgen kan dodelijk zijn.
  • Als je een geopende fles niet vertrouwt, is het belangrijk om de flessen en glazen onaangeroerd te laten staan.
  • Licht direct de politie in (0900-8844)
  • Bel direct 112 wanneer je of een gast toch deze vloeistof hebt binnengekregen.