SVH: 21 nieuwe rollen als aanvulling op functieprofielen horeca

SVH: 21 nieuwe rollen als aanvulling op functieprofielen horeca

SVH wil 21 nieuwe rollen invoeren als aanvulling op de bestaande functieprofielen in de horeca. Voorbeelden zijn de rol van ontbijtkok, biersommelier of patissier. Deze komen in de praktijk wel voor, maar bestaan op papier nog niet. Om welke 21 rollen gaat het?

De behoefte aan de nieuwe rollen blijkt uit arbeidsmarktonderzoek van SVH onder 2300 werkgevers en werknemers.

‘De horeca heeft deze nieuwe rollen nodig om toekomstbestendig te zijn. Dat blijkt uit ons onderzoek,’ zo stelt SVH-directeur Ricardo Eshuis. ‘De praktijk is echt veel verder dan de theorie van de huidige functie-indeling.’

Werknemers behouden

‘Door de nieuwe rollen als ontbijtkok en biersommelier toe te voegen aan de bestaande functieprofielen, wordt de horeca als sector aantrekkelijker om in te werken. Werken met rollen naast functies maakt medewerkers sneller vakbekwaam, flexibeler inzetbaar en het houdt ze gemotiveerd.’

SVH neemt 1,5 jaar de tijd om de rollen en bijbehorend lesmateriaal, examens en diploma’s of certificaten uit te werken. De rollen gaan een plek krijgen in het nieuwe Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca. In dit Handboek is vastgelegd wat de inhoud is van de functies en de salariëring. 

Rollen horeca

‘Wanneer een medewerker extra rollen bovenop een functie uitvoert, zou de werkgever daar ook extra voor moeten betalen,’ zegt Eshuis. Hij roept werkgevers- en werknemersorganisaties op om gezamenlijk werk te maken van een nieuwe opzet voor de referentiefuncties en -rollen. Die rollen moeten in het functiehuis worden opgenomen. Pas als het nieuwe functiehuis staat, kan daaraan een systematiek voor salariëring gekoppeld worden. In die volgorde.’

Flexibel werken en doorgroeien

‘Een flexibelere werkwijze met rollen naast functies ondersteunt de sector om medewerkers te behouden. En om nieuwe medewerkers beter en sneller bekwaam op de werkvloer in te zetten.’

Medewerkers kunnen met de nieuwe rollen hun functie uitbreiden in de breedte of hoogte. Zo hebben ze meer doorgroeiperspectief. Ze ontwikkelen zich sneller verder in hun vak en blijven uitgedaagd.

Wat is een rol precies?

SVH omschrijft in het onderzoek een rol als een set van samenhangende werkzaamheden die onderdeel zijn van een functie.

Regelmatig gaat het om een specialisatie. Bijvoorbeeld bij de functie kok kun je de rol ontbijtkok onderscheiden. De ontbijtkok is dan een deel van de functie kok met een aantal verdiepingen voor het ontbijt. Maar het kan ook iemand zijn die alleen ontbijtkok is en dus juist niet alles hoeft te weten wat een kok wel beheerst en kent. 

Nieuwe opleidingen en certificaten

Hoewel medewerkers veel op de werkvloer kunnen leren, blijkt uit het onderzoek dat er grote overeenstemming is onder zowel werkgevers als werknemers om de nieuwe rollen aan opleidingen te koppelen, afgesloten met een branche-erkend certificaat of diploma. Voor de ene rol kan dat een korte training of e-learning zijn, voor de andere een meerdaagse opleiding.

Voor de nieuwe rollen zal SVH een functieprofiel en een set van eindtermen ontwikkelen. Het gaat om nieuwe rollen in de keuken zoals ontbijtkok en patissier, in de bediening biersommelier en cocktailmaker en voor de ondersteuning van management, zoals specialist voor personeelsbeleid & regelgeving en voor socialmedia-marketing.