Verkiezing met chefs in jury voor de beste olijfolie

Verkiezing met chefs in jury voor de beste olijfolie

Een primeur voor Nederland op olijfolie-gebied. In mei wordt voor de eerste keer een internationale olijfolie-competitie gehouden. Ook chefs kiezen hun winnaar.

Voor het eerst worden in Nederland aan olijfoliën internationale prijzen toebedeeld. Tijdens de Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC) georganiseerd door Stichting Olijfolie Nederland beoordeelt een vijftal geclassificeerde olijfproevers 83 olijfoliën en kent aan deze een gouden, zilveren of bronzen status toe.

Chef's choice

Per categorie (delicaat, medium en intens) wordt er door de vakjury een overall winner en door topkoks, waaronder Alain Caron, een Chef’s Choice aangewezen.

De andere koks uit de jury zijn Richard Meijer van Sans Frou Frou in Rotterdam, Leonardo Pacenti van Toscanini in Amsterdam en Dennis Jong van Soigné in Bussum

Het blindproeven vindt op 2, 3 en 4 mei plaats in Hotelschool The Hague Amsterdam, de awards worden uitgereikt op 31 mei.

Extra Vierge en vers

Alle 83 olijfoliën zijn extra vierge en in 2021 geoogst want hoe verser, hoe beter. Ze zijn afkomstig van 75 producenten uit twaalf verschillende landen waaronder Spanje, Griekenland, Italië, Marokko. Kroatië, Jordanië, Turkije en Zuid-Afrika.

Als het aan de organisatie ligt, keert het event jaarlijks terug.