Hotel Carelshaven viert 250 jarig bestaan

Hotel Carelshaven viert 250 jarig bestaan

Carelshaven bestaat dit jaar 250 jaar. Waar Carelshaven in 1772 begon als schippersherberg is het nu uitgegroeid tot een 4-sterrenhotel en restaurant in Delden. Carelshaven krijgt het predicaat Hofleverancier en bronzen beeld tijdens haar jubileumfeest

Tijdens de jubileumlunch die voor de viering was georganiseerd, werd een bronzen beeld van de grondlegger Graaf Carel George van Wassenaer Opdam onthuld. Van Berkel Hospitality en Stichting Twickel hebben samen de opdracht gegeven aan beeldhouwer Bert Nijenhuis uit Boekelo om Graaf Carel bij zijn (voormalige) haven te vereeuwigen in het brons.

De lunch werd feestelijk onderbroken door Commissaris van De Koning Andries Heidema en burgemeester Ellen Nauta. Zij brachten het nieuws dat Zijne Majesteit de Koning heeft besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' toe te kennen aan Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven.

vlnr Ellen Nauta (burgemeester Hof van Twente), Koen Slippens (Sligro),Sander Allegro (QL Hotels), Evelyn en Alco van Berkel (Carelshaven), Mathilde van der Weerd (QL Hotels), Andries Heidema (Commissaris van de Koning),Raymond Strikker (de Bloemenbeek)
vlnr Ellen Nauta (burgemeester Hof van Twente), Koen Slippens (Sligro),Sander Allegro (QL Hotels), Evelyn en Alco van Berkel (Carelshaven), Mathilde van der Weerd (QL Hotels), Andries Heidema (Commissaris van de Koning),Raymond Strikker (de Bloemenbeek)

Jubileumfeest

Later op de middag en avond was er voor een groter gezelschap van 200 genodigden een groots jubileumfeest met diverse eet- en drinkstands van leveranciers, signatuurgerechten van chef-kok Daniël Nijkamp en optredens van verschillende artiesten.

Carelshaven viert het gehele jaar haar 250 jarig jubileum op diverse manieren. Zo is er reeds een jubileum magazine uitgebracht, een eigen jubileum-wijn, jubileum-bier én jubileum-gin op de markt gebracht. Voor gasten is een 3-daags Jubileum Hotelarrangement met culinaire diners te boeken.

Van schippersherberg tot 4-sterren hotel

Het verhaal van Carelshaven begint in 1772. Graaf Carel George van Wassenaer-Obdam, heer van Twickel, liet in Delden een haventje aanleggen en een bescheiden schippersherberg bouwen. De eerste kastelein, Nicolaas Böhmer, hing in 1776 het bord Carelshaven uit.

Door de eeuwen kende Carelshaven verschillende uitbaters. De voormalige schippersherberg die oorlogen en recessies doorstaan heeft, is vandaag de dag in glorie hersteld en uitgegroeid tot een gerenommeerd 4-sterrenhotel en restaurant.

Met openingsjaar 1772 behoort Carelshaven tot de top-10 oudste hotels van Nederland. Het oudste hotel van ons land is voor zover bekend De Draak in Bergen op Zoom, dat in 1397 opende en daamee 625 jaar bestaat.

Historisch hotel in 21e eeuw

In januari 2014 namen Alco en Evelyn van Berkel Carelshaven over van de familie Kluvers, die Carelshaven zes generaties lang exploiteerde. Jaren lang droomden Alco en Evelyn van een eigen hotel & restaurant, deze droom werd werkelijkheid met de overname van Carelshaven.

De afgelopen acht jaar hebben Alco en Evelyn hard gewerkt om Carelshaven terug te brengen naar de 21ste eeuw. De hotelkamers zijn verbouwd en recent is het restaurant gerestyled. Er heerst weer de sfeer van weleer, met de uitstraling van nu.

Ook sloten de eigenaren met Carelshaven begin dit jaar aan bij zowel restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs (JRE) als hotelsamenwerkingsverband QL Hotels.