Livestream Michelin uitreiking 2022

Livestream Michelin uitreiking 2022

De bekendmaking van de nieuwe Michelinsterren voor 2022 is te volgen via een livestream vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam.

De livestream Michelin uitreiking 2022 is een initiatief van Michelin zelf, Misset Horeca houdt een liveblog bij met feiten, achtergronden, voorspellingen en een real time verslag met leuke weetjes.

De livestream Michelin Uitreiking 2022

Eerste namen al prijsgegeven

Michelin koos dit jaar voor een andere aanpak. Sinds eind 2021 zijn er elke maand al namen van restaurants onthuld die zeker zijn van een plekje binnen de Michelin-selectie. Deze 24 zaken betreft het. Ook dit jaar komt er geen papieren gids uit; alles komt alleen online.

Sterrenregen voorspeld

Net als andere jaren wordt er al veel gespeculeerd over de stermutaties. Wie krijgt zijn eerste ster en waar speldt Michelin er een ster bij op? Misset Horeca vroeg naar de voorspellingen bij culinair experts en chefs. Uit de rondvraag blijkt dat bijna iedereen verwacht dat Michelin dit jaar geen ster zal afnemen.

Bib Gourmands 2022

De nieuwe Bib Gourmands voor 2022 zijn eerder al via Twitter onthuld door Michelin. Welke eventueel vervallen, wordt maandag 30 mei duidelijk.

20 jaar geleden: eerste derde ster in 2002

Exact 20 jaar geleden kreeg Cees Helder, destijds patron van Parkheuvel in Rotterdam, voor de eerste keer in Nederland, drie Michelinsterren. Nederland kent overigens sinds 1957 restaurants met een Michelinster. Dat jaar werden er voor het eerst in de historie van ons lans sterren uitgedeeld, aan acht restaurants.

  • Beukenhof in Leiden/Oegstgeest
  • ’t Koetshuis in Rhenen
  • Dikker & Thijs in Amsterdam
  • Excelsoir Hotel Europe in Amsterdam
  • Rôtisserie Oudt Leyden in Leiden
  • Chateau Neercanne in Maastricht
  • Le Coq d’Or in Rotterdam
  • Old Dutch in Rotterdam

In 2021 was dit aantal van acht uitgeroeid naar 113 restaurants met een of meerdere Michelinsterren. Ons land telt twee restaurants met drie sterren: De Librije en Inter Scaldes. Achttien restaurants hebben twee Michelinsterren (stand 2021).

Dit betekenen de Michelinsterren:

* één ster
Verfijnde keuken, zeker een bezoek waard.

** twee sterren
Uitzonderlijke keuken, een omweg waard

*** drie sterren: unieke keuken
Dit restaurant is de reis waard

Groene Michelinster:
Gastronomie gecombineerd met duurzaamheid