Jarig Alliance Gastronomique: 'Schade corona nog lang niet hersteld bij onze restaurants'

Jarig Alliance Gastronomique: 'Schade corona nog lang niet hersteld bij onze restaurants'

Het samenwerkingsverband van top restaurants - Alliance Gastronomique - bestaat 55 jaar. De restaurateurs hebben dit gevierd met een lunch op het strand. Het personeelstekort was het belangrijkste onderwerp van gesprek aan tafel.

Alliance-voorzitter Gerard Wollerich van Restaurant Wollerich in Sint-Oedenrode liet weten dat de aangesloten restaurants nog lang niet zijn hersteld van de financiële schade die zij hebben opgelopen tijdens de coronapandemie met haar vele beperkende maatregelen en drie lockdowns.

De club telt momenteel 44 leden, in Nederland (38) en Belgie (6).

Maar er is ook goed nieuws. 'Nederlanders en Belgen komen nu gelukkig weer massaal naar onze restaurants en de ondernemers zijn erg blij met de omzetten die nu worden gedraaid.’

Personeelstekort

Het personeelstekort was een van de belangrijkste punten van gesprek op het strand van Schoorl tijdens de verjaardagslunch van de Alliance. Eén van de aangesloten restaurants - restaurant Tilia in Etten-Leur - sluit mede door het personeelstekort de deuren volgende maand.

Door het gebrek aan vakbekwaam personeel kan er niet voldoende omzet worden gedraaid om alle kosten te dragen. Omdat het bedrijf nog maar twee jaar bestaat, ontbreekt een buffer.

Minder gasten – minder dagen open

‘Voor vrijwel alle restaurants en hotels is het vinden van goed personeel een grote uitdaging,’ aldus de Alliance. ‘Noodgedwongen zal hier en daar de omzet moeten worden beperkt door minder gasten te ontvangen. Liever dit dan in te boeten op de kwaliteit die we gewend zijn te leveren. Andere restaurants kiezen ervoor 4 dagen open te gaan in plaats van 5.’

Contributie club naar opleiden jong talent

Om die reden is de Alliance 3 jaar geleden - in samenwerking met SVH - begonnen met eigen opleidingen voor sommeliers, keuken- en restaurantmanagers en een wijn-spijs cursus.

Inmiddels gaat één derde van de contributie-inkomsten naar het opleiden van nieuwe, jonge toppers. De cursus wordt door de Alliance gratis aangeboden, maar als tegenprestatie moet een cursist na afronding van de studie wel 2 jaar in een Alliance-bedrijf blijven werken.

Jubileumfeest voor gasten in september

Het feestje op het strand – verzorgd door het team van hotel-restaurant Merlet in Schoorl - was alleen voor de leden van Alliance Gastronomique.

Op 18 september wordt het jubileumfeest samen met de gasten gevierd tijdens Supernovae XL, een groot gastronomisch evenement in Fort Voordop te Groenekan.