Sterrestaurant Tilia stopt. En dit is waarom

Sterrestaurant Tilia stopt. En dit is waarom

Restaurant Tilia in Etten-Leur, door Michelin bekroond met een ster, stopt op 1 juli. 'Het doet ontzettend zeer. Maar in deze markt een financieel gezond bedrijf neerzetten blijkt heel lastig.'

Chef-kok Carlo Chantrel (52) en sommelier Mariëlle Vink (32) namen het bedrijf in mei 2020 over van ondernemer Roland Peijnenburg. In september van dat jaar startten ze er hun eigen concept: Tilia.

Al snel sterrestaurant Tilia

Restaurant Tilia verving zowel sterrestaurant De Zwaan als Bistro Het Lelijke Eendje (Bib Gourmand). Het restaurant moest vanwege de lockdown op 14 oktober 2020 alweer dicht. Toch beloonde Michelin Tilia direct met een Michelinster in maart 2021 en ook in 2022 behield Tilia zijn ster.

'Crisis is nog niet voorbij'

Marielle Vink laat – met een kleine snik in haar stem – weten dat de tijd hen inderdaad niet heeft meegezeten. 'Maar waardering is er juist wél. Van gasten, van Michelin, van Gault&Millau. Daarom is het ook zo moeilijk. De pandemie speelt voor ons echter nog steeds een grote rol. De crisis is niet voorbij. Daar komen stijgende kosten bij voor inkoop en energie en het gebrek aan personeel. Het is een samenloop van omstandigheden, met uiteindelijk een financieel motief waarom we stoppen. Ontzettend jammer. Het was echt een gaaf avontuur, maar dit voortzetten zou niet haalbaar zijn.’

De ondernemers zijn ervan overtuigd dat ze niet de enige zijn die voor deze beslissing staan. 'Wij hadden als ondernemers nog te weinig vet op de botten om dit het hoofd te kunnen bieden.'

'Het doet pijn'

Vink voegt eraan toe dat het pijn doet om te stoppen met sterrestaurant Tilia. ‘Je begint zoiets natuurlijk niet om na twee jaar de deur weer dicht te draaien. Het is gewoon kut. Maar het kan niet anders.’

1 juli sluit Tilia de deuren omdat deze ondernemers zelf de regie willen houden. Ze komen alle afspraken met leveranciers na. 'Niemand wordt de dupe. Als in oktober de Belastingdienst aanklopt, gaan we dat ook netjes regelen.’

Buikpijn

Het besluit om te stoppen namen de twee ondernemers bewust. Deze boodschap overbrengen naar het team zorgde bij beiden echter wel voor buikpijn en slapeloze nachten. ‘Iedereen heeft keihard gewerkt met ons en voor ons. Je bent als familie van elkaar. Wij wilden hen echt niet teleurstellen. Na de eerste schrik en wat tranen reageerde iedereen gelukkig heel begripvol. We blijven samen tot het einde en gaan Tilia mooi afronden. Gelukkig ligt de markt open voor hen. Er zijn banen genoeg, ook bij onze Alliance-collega’s.’

sterrestaurant Tilia in Etten-Leur
sterrestaurant Tilia in Etten-Leur

Wat nu?

Wat de twee na 1 juli gaan doen, is nog niet bekend. We zijn twee jaar geleden in een achtbaan gestapt en hebben sindsdien niet stilgestaan. Na 1 juli als Tilia dicht is, gaan we even landen en dan kijken we verder. Voor Carlo is het ook heel pittig. Hij heeft maar liefst 33 jaar in dit pand gewerkt’, besluit Vink.

Wat er met de locatie in Etten-Leur gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het pand is van Peijnenburg.