Maritim Hotel tekent 50-jarig huurcontract voor Amsterdams megahotel

Maritim Hotel tekent 50-jarig huurcontract voor Amsterdams megahotel
De 34 vlaggen die werden gehesen bij het bereiken van het hoogste punt van Maritim Hotel Amsterdam symboliseren de 34 nationaliteiten die betrokken zijn bij de bouw van het megahotel.

De Duitse Maritim Hotels-groep heeft een nieuw 50-jarig huurcontract getekend met Union Investment voor het grootste geïntegreerde congreshotel van Europa, dat 579 kamers telt en wordt ontwikkeld in Amsterdam-Noord. Opening is voorzien voor volgend jaar.

Dat Maritim hier een hotel ging openen, was al bekend. Nu de 110 meter hoge toren de voltooiing nadert, is tijdens een 'topping-out'-ceremonie op 15 juni het behalen van het hoogste punt gevierd en officieel het huurcontract getekend door het Duitse familiebedrijf en vastgoedontwikkelaar Union Investment. 

Het hotel, samen met de woontoren Yvie die ernaast wordt gebouwd, vertegenwoordigen een totale investering voor het gebiedsontwikkelingsproject van ongeveer €500 miljoen door Union Investment. 

Paradepaardje

‘De Maritim Hotels Group kijkt reikhalzend uit naar de opening in 2023 van ons paradepaardje dat wordt ontwikkeld door Union Investment in Amsterdam Noord’, zegt Monika Gommolla, voorzitter van de Raad van Commissarissen en eigenaar van de Maritim Hotels Group. 

Feestelijke 'topping-out' ceremonie bij bereiken hoogste punt Maritim Hotel Amsterdam.
Feestelijke 'topping-out' ceremonie bij bereiken hoogste punt Maritim Hotel Amsterdam.

‘De Europese markt voor zakelijke congressen herleeft geleidelijk na Covid en we verwachten volledig dat deze zich in de nabije toekomst zal herstellen tot pre-pandemische niveaus. Dit ondanks de donkere economische en geopolitieke vooruitzichten. Mensen willen elkaar weer face-to-face  ontmoeten.’ 

50 jaar 

Het huurcontract dat Maritim tekende, heeft een looptijd van 50 jaar. Dat is uitzonderlijk lang, het  Europees gemiddelde voor hotels is 20-25 jaar. Volgens beide partijen weerklinkt in dat huurcontract het vertrouwen in de heropleving van de conferentiemarkt in Amsterdam na de covid-pandemie. 

Al in 2019 werd bekend dat Maritim een contract voor 50 jaar ging tekenen. Het Maritim Hotel moet in 2023 zijn deuren openen. 

Het Duitse Union Investment stapte in 2019 in dit project, dat door het enorme bedrag dat ermee gemoeid is tot de top-5 investeringen van het bedrijf behoort. De bouw van het project was in 2017 gestart door het Oostenrijkse consortium IES Immobilien en Invester United Benefits, maar lag al snel weer stil. In 2014 werd de komst van het megahotel al aangekondigd, nadat Maritim in 2004 al eens voorzichtig rondkeek op de Nederlandse markt.

Los van de wisseling van projectontwikkelaar, verliep de realisatie van Maritim Hotel Amsterdam allesbehalve soepel. Zo liep een conflict tussen aannemers hoog op. Nadat de bouw bijna twee jaar stillag, kon in januari 2020 de constructie worden hervat.

579 kamers 

Het viersterrenhotel zal 579 kamers bieden in een toren van 110 meter, de op twee na hoogste van Amsterdam. De hotelfunctie wordt gecombineerd met een conferentie- en congrescentrum met een capaciteit van meer dan 4400 personen in 18 vergaderzalen, waarvan één voor maximaal 2200 mensen. 

Hiermee wordt het na de RAI de grootste congreslocatie in de stad. De integratie van het hotel en de congresruimte in hetzelfde gebouw, maakt dit ook de grootste locatie in zijn soort op de Europese congresmarkt. Woontoren Yvie, die naast het hotel komt, biedt straks plek aan 176 permanente huurappartementen en nog eens 120 die beschikbaar zijn voor extended stay.