Nieuwe investeerders voor The Student Hotel, dat nu ruim €2 miljard waard is

Nieuwe investeerders voor The Student Hotel, dat nu ruim €2 miljard waard is
Interior Design Photo Shoot of The Student Hotel Amsterdam West - Official Images by Sal Marston Photography

Pensioenfonds ABP (via pensioenuitvoerder APG) en het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC investeren fors in The Student Hotel. ABP was al aandeelhouder, GIC stapt nu nieuw in. Met de nieuwe investeringsronde wordt de waarde van het van oorsprong Nederlandse hotelgroep op ruim €2 miljard geschat.

Met de transactie vergroten ABP en oprichter Charlie MacGregor hun huidige belang in The Student Hotel (TSH). ABP investeerde in 2015 voor het eerst in TSH, toen ging het om zo'n €100 miljoen. MacGregor en Aermont Capital zijn in 2014 hun samenwerking aangegaan en sindsdien is TSH flink gegroeid. MacGregor opende in 2012 de eerste locatie van The Student Hotel. 

GIC treedt nu toe als nieuwe investeerder en neemt samen met ABP en MacGregor het pakket aandelen van Aermont Capital over. 

Bewezen succes  

Het hybrid hospitality model van TSH, een combinatie van studentenkamers, hotel, co-working en vergaderruimtes, bars en restaurants, is succesvol gebleken. Tijdens de pandemie bleek het hybride model veerkrachtig te zijn. 

TSH was in staat de allocatie van kamers voor studenten aanzienlijk te verhogen op het moment dat vrijetijds- en zakenreizen wegvielen. Hierdoor kende het bedrijf een hoge bezettingsgraad en was het gedurende de hele periode cash-positief. 

Nu de hotel- en reismarkt weer aantrekt zal TSH kunnen profiteren van een sterke zomer, terwijl de reserveringen voor studenten voor het academisch jaar 22/23 al een recordniveau hebben bereikt. 

Groei versnellen 

Met de investering van ABP en GIC kan TSH haar groeistrategie versnellen en zal verder uitbreiden in belangrijke Europese steden. Op dit moment heeft de groep 15 hotels in eigendom en operationeel (waarvan acht in zeven Nederlandse steden), met nog eens 10 in de pijplijn. Daarvan openen in 2022 nog drie de deuren: in Madrid, Barcelona en Toulouse. Met het nieuwverworven kapitaal wil TSH dat aantal van 25 hotels verdubbelen tot 50. 

Op termijn zou ook uitbreiding buiten Europa een optie kunnen zijn. ‘Eigen hotels openen in Noord-Amerika zou een droom zijn’, zegt MacGregor tegen het FD, maar geeft meteen aan dat dit verre toekomstmuziek is.

‘We hebben grote plannen en met het extra toegezegde kapitaal kunnen we nog ambitieuzer zijn’, zegt de oprichter en CEO van The Student Hotel. ‘We zijn zeer verheugd om GIC te mogen verwelkomen. Samen met ABP kijken we ernaar uit om The Student Hotel ervaring naar meer steden in Europa te brengen. Ik ben erg dankbaar dat Aermont ons sinds 2014 heeft gesteund. Het is een geweldige reis geweest naar waar we vandaag staan. Met ons hybrid hospitality model zijn we een game-changer geworden voor de horeca-industrie en hebben we een belangrijk groeiplatform om meer gasten te verwelkomen in onze hotels.’ 

Honderden miljoenen 

ABP is al sinds 2015 aandeelhouder van TSH. Het pensioenfonds stak toen €100 miljoen in het bedrijf. Dochterbedrijf APG, pensioenbelegger, investeerde vorig jaar samen met de nu vertrekkende investeerder Aermont Capital nog eens €300 miljoen in het bedrijf.

Met dat geld kunnen zeven locaties worden gebouwd. Begin 2022 haalde TSH met een 'groene investering' nog eens €145 miljoen op voor twee nieuwe hotels

Harmen van Wijnen, voorzitter uitvoerend bestuur pensioenfonds ABP, zegt: ‘We zijn enthousiast over de mogelijkheid om ons belang in The Student Hotel te vergroten. Deze extra investering levert een aantrekkelijk en stabiel rendement op en draagt zo bij aan een goed pensioen voor onze deelnemers. De combinatie van studentenhuisvesting, hotelkamers, vergaderruimten, bars en restaurants die TSH biedt, brengt mensen bij elkaar vanuit verschillende generaties en met een verschillende achtergrond en ondersteunt daarmee de lokale economie. We beleggen graag in bedrijven die op meerdere terreinen van betekenis zijn voor de samenleving.’ 

Lee Kok Sun, Chief Investment Officer van Real Estate, GIC, zegt: ‘We zijn verheugd om in The Student Hotel te investeren omdat de gebouwen goed gelegen zijn, goede verbindingen hebben met stadscentra en vervoersnetwerken, en in de nabijheid van universiteiten en andere voorzieningen liggen. We hebben er alle vertrouwen in dat deze investering een stabiel langetermijnrendement zal opleveren.’

Geen meerderheidsbelang

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuringen van de relevante mededingingsautoriteiten. Over de financiële details of de nieuwe eigendomsverhoudingen wil MacGregor niets kwijt. Wel laat hij weten dat geen van de drie partijen afzonderlijk een meerderheidsbelang heeft.

Vincent Rouget, Partner bij Aermont Capital, zegt: ‘Sinds 2014 waren wij de trotse partners van Charlie MacGregor, The Student Hotel en haar managementteam, en ABP. Deze geweldige reis die begon met één veelbelovend project in Amsterdam is uitgegroeid tot een ongeëvenaarde portefeuille van 25 eersteklas gebouwen en projecten verspreid over 8 landen in Europa. Charlie's visie van het bouwen van een echt hybrid hospitality model heeft The Student Hotel gepositioneerd als leider in zowel gastvrijheid en onroerend goed trends, en TSH gaat een goede toekomst tegemoet met haar nieuwe aandeelhouders.’ 

Over The Student Hotel 

TSH is opgericht in 2012, heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en heeft momenteel 650 medewerkers. Alle TSH-accommodaties bieden een campus voor gemengd gebruik met accommodaties, bars, restaurants, sportruimtes, winkels, vergader- en evenementenruimtes en hoogwaardige co-workingruimte. 

Het allereerste TSH opende in 2012 in Rotterdam en op dit moment is TSH actief op 15 Europese locaties: twee hotels in Amsterdam en één in Den Haag, Delft, Groningen, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam. Daarnaast ook twee in Barcelona en één in Berlijn, Wenen, Parijs, Florence en Bologna. Daarnaast heeft TSH projecten in ontwikkeling in Madrid, Barcelona, San Sebastian, Rome, Florence, Turijn, Lissabon, Porto, Toulouse en Glasgow.