Het idee ontstond bij Andrea Possa, aandeelhouder van de brouwerij én voormalig wereldkampioen cocktails shaken. De barman -met inmiddels ook al meer dan 10 jaar brouwerij ervaring- wilde graag een brug slaan tussen de cocktail- en bierwereld.
Bestaand uit twee tapzuilen, mixt de tapmachine bier met de ingrediënten van een cocktail. Andrea Possa noemt het een wereldprimeur: 'Na bijna een jaar ontwikkelen hebben we eindelijk de eerste biercocktailtap ter wereld in gebruik. We zijn ontzettend trots op deze innovatie binnen de horecawereld. Ook voor onze gasten zal dit een enorme aanwinst zijn.
Biercocktails worden steeds populairder. 'Dankzij de ontwikkeling van de biercocktailtap kunnen we iedereen snel en te allen tijde een kwalitatieve en smaakvolle biercocktail serveren. Een enorme verrijking voor de bier -én cocktailbranche.'
De biercocktailtap
Per tapzuil is er de mogelijkheid om één type bier te combineren met drie verschillende cocktailopties. De tap combineert de dranken in afgemeten verhoudingen, die worden aangepast door de stroomsnelheid elektronisch te regelen. Het resultaat? Met twee tapzuilen maar liefst zes verschillende cocktails met twee bieren gemixt.
Het ontwikkelen van de biercocktailtap had wel wat voeten in de aarde: enerzijds is het namelijk belangrijk dat de verschillende ingrediënten van een biercocktail op het laatste moment worden samengevoegd. De cocktail moet immers vers zijn. Anderzijds zat de uitdaging in de mogelijkheid om uit één tap, verschillende soorten biercocktails te kunnen mixen.
Harm van Deuren, eigenaar van Stadshaven Brouwerij noemde het ontwikkelingsproces een enorme uitdaging. 'De fusten vul je af met koolzuur, zodat het niet oxideert. Dus we hadden wel wat scheikundige uitdagingen.'
Samenwerking
Om aan deze voorwaarden te voldoen, werd de tap ontwikkeld in samenwerking met Van Duijnen Horeca Service. Die gaat de tap ook de markt op brengen.
Het resultaat is een one of a kind biercocktailtap. 'Het idee voor de biercocktailtap ontstond toen ik in een drukke bar stond en een biercocktail wilde bestellen. De barman moest echter tot zijn spijt weigeren; de biercocktails waren erg bewerkelijk en het kostte hem te veel tijd om er één voor mij te maken. Met al die technologische ontwikkelingen in de horeca moest daar wel wat op te verzinnen zijn dacht ik. Maar dan zonder dat de menselijke touch verloren zou gaan. En dat is precies wat we gerealiseerd hebben met onze biercocktailtap.'
Biercocktail tot 80 procent tappen
Een barman kan de biercocktail tot 80% tappen en dan voor de overige 20% een persoonlijke twist toevoegen. 'Snel, efficiënt en kwalitatief' Aldus Andrea Possa.
De biercocktails van Stadshaven Brouwerij
Biercocktails zijn geen nieuwe trend: al in 1861 werd de eerste biercocktail gemixt door een creatieve barman, die een scheut champagne toevoegde aan een stevige stout. Daarnaast is Radler nog steeds ongekend populair en in Duitsland zijn Sneeuwwitjes niet aan te slepen.
Bij Stadshaven Brouwerij serveert Florist: een frisse en bloemige cocktail, gemaakt van de huisgebrouwen Great White (witbier met sinaasappel en grapefruit), KETEL 1 Vodka, Italicus bergamotlikeur en vlierbloesemlikeur. Ook de Fruit de Merwe – een zoete en fruitige cocktail, gemaakt met de Stadshaven American Amber Ale, Tanqueray Black Currant gin, Maraschinolikeur en ananassap.
Bieren van Stadshaven Brouwerij
De bieren van de Stadshaven Brouwerij lenen zich uitstekend voor een biercocktail, dankzij hun verrassend fruitige tonen. Deze fruittonen spelen een significante rol in het smaakprofiel van de bieren. De huisgebrouwen bieren zijn namelijk geïnspireerd op de locatie van de Stadshaven Brouwerij: een 100 jaar oude (volledig gerestaureerde) fruitloods in de voormalige Rotterdamse Fruit Port.