De Fabrique neemt locatie over van Hennie van der Most

De Fabrique neemt locatie over van Hennie van der Most

Het Utrechtse evenementenbedrijf De Fabrique heeft de Duitse evenementenlocatie en familiepark Wunderland Kalkar overgenomen van Hennie van der Most.

Enkele jaren geleden zette Van der Most Wunderland Kalkar al te koop, toen voor een prijs tussen de €16 miljoen en €18 miljoen. Nu is in het Utrechtse evenementenbedrijf De Fabrique een nieuwe eigenaar gevonden, wat zij hebben betaald is niet bekendgemaakt.

Hennie van der Most kocht de oude, nooit gebruikte kerncentrale 25 jaar geleden voor €2,5 miljoen. Hij bouwde de centrale om tot een familiepretpark met hotel (430 kamers) en evenementenlocatie. 

De Fabrique

De Fabrique is twintig jaar geleden in Utrecht begonnen in een oude mengvoederfabriek op een industrieterrein aan de noordkant van de stad. Dat bouwden ze om tot vergader- en vrijetijdscomplex, met onder andere een kartbaan. In 2014 breidde het uit met een evenementenlocatie op het oude vliegveld in Enschede. 

Het realiseren van entertainment en vergaderconcepten in oude, industriële panden is de nieuwe eigenaar dus niet vreemd. 

Wunderland Kalkar

Wunderland Kalkar ligt net over de Duitse grens. Het complex is sinds 1995 gevestigd in een oude kerncentrale die nooit in gebruik is genomen. In de oude koeltoren is een draaimolen geplaatst. De buitenkant van de toren is omgetoverd tot klimwand. Verder zijn er 40 attracties, 20 vergaderzalen en 430 hotelkamers. Er komen zo'n 600.000 gasten per jaar. In 2019 bedroeg de omzet nog zo’n 19 miljoen euro. 

In het bedrijf werken 320 mensen, waarvan 120 met een vast contract. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar en ook zal directeur Han Groot Obbink in functie blijven. 

Voor de familie van Eck, welke haar bedrijven heeft ondergebracht in DeFabrique Holding, gaat met de overname van Kalkar een lang gekoesterde wens van internationale expansie in vervulling. Jan van Eck: ‘We zijn Hennie zeer dankbaar dat hij Wunderland Kalkar aan ons gegund heeft en dat hij de doorontwikkeling van de door hem zo geliefde locatie aan ons toevertrouwt. Een locatie met zo’n unieke historie en verhaal past als geen ander bij ons.’ 

Geschiedenis Wunderland Kalkar 

Kalkar werd in eerste instantie halverwege de jaren 80 gebouwd als kernreactor. Onder invloed van de brede anti-kernenergiebeweging in die periode liep de bouw forse vertraging op. Omwille van de hoge kosten stopte de Duitse regering in 1991 met het project, nog voordat de centrale in gebruik was genomen. 

Vier jaar later nam Hennie van der Most de locatie voor €2,5 miljoen over en bouwde het complex om tot evenementenlocatie. Na ruim 20 jaar zette hij de locatie weer te koop, al duurde het bijna tot de 25e verjaardag van Wunderland Kalkar voor een koper werd gevonden. 

Van der Most in Rotterdam

En inmiddels is Van der Most ook alweer tien jaar bezig met het bouwen van een nieuw pretpark: Attractiepark Rotterdam. Voor de inrichting van dat park kocht de ondernemer recent de inboedel van het gesloten Space Park in het Duitse Bremen, meldt De Gelderlander. Alle onderdelen van dat park verplaatst Van der Most naar Rotterdam.  

Van de Most is multiondernemer en zette tal van bekende bedrijven op als De Koperen Hoogte, De Bonte Wever en Preston Palace