Smullies van Servais Tielman opent in Foodchurch Maastricht

Smullies van Servais Tielman opent in Foodchurch Maastricht

IJssalon Smullies heeft een tweede vestiging geopend in Maastricht. Het concept van sterchef Servais Tielman, zijn vrouw Stephanie, Guido Mulder, Loes Cordewener en Jonathan van Kleij heeft een outlet in de Foodchurch aan de Boschstraat. 'We zijn gevestigd pal naast de entree, dus iedere bezoeker komt straks langs ons.'

De tweede locatie was al aangekondigd door Misset Horeca en is sinds vorige week officieel open. Smullies is één van de partijen die een stand exploiteert in de in aanbouw zijnde Foodchurch Maastricht. ‘We zijn de eerste en op dit moment enige die open is, maar het is nu mooi weer en dus willen mensen nu genieten van een ijsje’, legt Van Kleij die keuze uit.

Overdekte foodhall

In de overdekte foodhall kunnen bezoekers straks genieten van een grote diversiteit aan eten en drinken. Van Kleij: ‘Flavourz by Servais gaat er ook zijn bekende ribs verkopen, en zijn hartige wafels met okonomiyaki tuna flakes. Helaas heeft alles wat vertraging opgelopen, maar wij wilden starten. Ook al zijn we vooralsnog de enige.’

Kerk

De Foodchurch krijgt zo’n 150 zitplaatsen en eten en drinken kan worden besteld bij de stands of via een app. ‘Wij zitten in het zogeheten voorportaal, pal naast de entree. Iedereen komt binnen langs ons en gaat dan via een binnentuin de kerk binnen. Ook van de buitenkant zijn we daardoor goed zichtbaar.’

Big Boy Macarons

Het aanbod wijkt iets af van het assortiment van de locatie aan de Frankenstraat. ‘We hebben drie verschillende Big Boy Macarons, petit fours voor bij de koffie en een signatuurlijn die bestaat uit gebakjes die perfect zijn om te delen. Verder twaalf smaken ijs, waaronder sorbets op waterbasis voor mensen die vegan willen eten of rekening moeten houden met allergenen. En op deze locatie serveren we softijs.’

Foto: Serge Technau
Foto: Serge Technau

Uitbreiding bij Smullies Frankenstraat

Bij Smullies Frankenstraat is het aantal zitplaatsen uitgebreid dankzij wat veranderingen in het interieur en de inrichting. ‘We hadden vier zitplaatsen en hebben dat uitgebreid naar zo’n vijftien tot twintig’, vertelt Van Kleij. ‘De ruimte is veranderd, enerzijds door een aanpassing van de patisseriekeuken en anderzijds vanwege het feit dat sommige spullen zijn verhuisd naar de Foodchurch.’

Vraag van gasten

Die aanpassingen zijn er gekomen aan de hand van opmerkingen van gasten. ‘We hebben echt geluisterd naar de vraag. Gasten willen met name hun koffie met gebak ter plaatse eten. En we merken een toenemende vraag naar coupes. In het najaar gaan we kijken of we dit kunnen toevoegen aan het assortiment.’

IJsfiets

Om met Smullies ook aanwezig te kunnen zijn bij evenementen en (bedrijfs)feesten, is een ijsfiets geïntroduceerd die kan worden gehuurd. ‘Met een capaciteit van 1500 bollen ijs’, aldus Van Kleij. ‘Of we verdere uitbreidingsplannen hebben? Ambities zijn er altijd, maar op dit moment concentreren we ons op het perfectioneren van de eerste twee locaties.’

Beluga Loves You

Smullies komt uit de kokers van Van Kleij en Cordewener. Het patisserie-idee is ontstaan tijdens Van Kleij's scriptie aan de Hoge Hotelschool Maastricht. Hij was tijdens de lockdown bij Beluga Loves You van Servais en Stephanie Tielman in dienst als medewerker bediening en barista.

Alle eigenaren bij elkaar. Fotocredits: Serge Technau
Alle eigenaren bij elkaar. Fotocredits: Serge Technau

Patisserie

In die periode stond de ‘Big Boy Macaron’ als dessert op het delivery menu. Toen er op zaterdag eentje over was en Van Kleij die van de patissier mocht meenemen naar huis, was hij direct verkocht. Hij vond deze zó mooi en zó lekker dat hij deze met de wereld wilde delen, en al snel volgde een businessplan waarin meerdere mensen zich konden vinden.

IJssalon

Op hetzelfde moment liep Cordewener met een soortgelijk idee rond. Zij en haar partner Guido Mulder meenden dat een ijssalon nog ontbrak. Niet veel later stond het plan zwart op wit: een prachtige, hippe winkel waar zowel heerlijk ijs als hoogwaardige patisserie en koffie worden verkocht.