Rechter zet streep door hotelplan Amsterdam

Rechter zet streep door hotelplan Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft een besluit van de gemeente van die stad vernietigd waarin toestemming werd gegeven om van leegstaande kantoren een hotel te maken. In het gebouw zitten ook een huisartsenpraktijk en senioren- en zorgwoningen.

Het college van Amsterdam had oorspronkelijk in 2016 al toestemming gegeven om van een deel van een gebouw in Nieuw-West een hotel te maken. Na verschillende beroepsprocedures, waarin de gemeente al eens terugkwam op eerdere beslissingen en het hotelplan al iets werd vereenvoudigd, heeft de rechtbank nu definitief een streep gezet door het plan voor Inspire You Hotel. 

Het complex bestaat uit een hoog en een laag deel. Op de begane grond van het gebouw zit een huisartsenpraktijk, in de laagbouw een zorgcentrum en appartementen voor deels senioren en deels mensen met een GGZ-indicatie. De hoogbouw bestaat vanaf de vierde verdieping uit seniorenwoningen. 

De eerste tot en met de derde verdieping staan al sinds 2012 leeg en waren voorheen kantoren. In 2016 werd een aanvraag gedaan deze verdiepingen om te bouwen tot een hotel met 300 bedden en onder meer ook kamers voor zes personen. De doelgroep was nadrukkelijk de jonge reiziger. Wel noemt Inspire You Hotel het nadrukkelijk een boutique hotel, geen hostel.

Vergunning voor hotelplan Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaf in eerste instantie zowel een bouw- als een omgevingsvergunning af. 

Zowel bewoners van de appartementen als de huisartsenpraktijk maakten bezwaar tegen de komst. De rechter achtte die bezwaren destijds gegrond en de gemeente trok de omgevingsvergunning in.

Nadat een gewijzigd plan werd ingediend, waarbij het aantal bedden werd verlaagd naar 165 en de zespersoonskamers vervielen, werd in de zomer van 2020 opnieuw een omgevingsvergunning verstrekt en stelde de gemeente dat de eerdere bezwaren geen grond (meer) hadden. Weer maakten bewoners en gebruikers van het complex bezwaar, waarvan de uitspraak die begin augustus 2022 werd gedaan het resultaat is. 

Onvoldoende oog voor kwetsbare bewoners

In die uitspraak stelt de rechtbank dat bij het verstrekken van de vergunning onvoldoende oog is geweest voor het feit dat het gebouw wordt gedeeld. Omdat het hotel en de kamers niet over eigen buitenruimte beschikken, is het aannemelijk dat hotelgasten bij mooi weer buiten voor het hotel verblijven, wat tot overlast kan leiden bij een toch al kwetsbare bewonersgroep. 

Daarnaast is in het plan geen leveranciersingang voorzien, waardoor alle leveringen van linnen en andere goederen en het afvoeren van afval door de hoofdingang van het hotel gaan, met alle overlast van dien. Ook beschikt de ingang van de laagbouw over een hellingbaan voor rolstoelen, en kruist deze de route naar de hotel. Onwenselijk, menen de bewoners. En de rechtbank gaat hierin mee. 

Al met al is de conclusie van de rechter dat de gemeente de omgevingsvergunning voor You Hotel nooit had mogen verlenen. Die is dan ook nietig verklaard. Ook bepaalt de rechter dat de bezwaren gegrond zijn en dat de gewijzigde hotelplannen onvoldoende zijn om voor een omgevingsvergunning in aanmerking te komen.