Centrum Doetinchem krijgt met La Friteria weer een cafetaria

Centrum Doetinchem krijgt met La Friteria weer een cafetaria

In de Heezenstraat in Doetinchem opent deze maand La Friteria, een initiatief van drie lokale ondernemers. Dat betekent dat het centrum na het sluiten van SnackPlus Gasseling weer een echte cafetaria heeft. 'Het is eigenbelang', aldus Gabi Hunter, één van de eigenaren, met een kwinkslag. 'In mijn andere zaak hebben we elke week vette vrijdag en daarvoor kan ik nu op loopafstand terecht.'

La Friteria opent in het pand dat tot voor kort onderdak bood aan De Visbaas en in het verleden ook al eens een cafetaria huisvestte. ‘Dit is wat ik zelf miste in het centrum van Doetinchem’, aldus Hunter over de stap. ‘Er is in de directe omgeving geen zaak die friet als specialiteit heeft.’

Idee van drie ondernemers

‘In mijn tegenover gelegen winkel Gaabs hebben we wekelijks vette vrijdag. We bestelden onze friet bij Joop’s Junior, maar dat is een zaak die ook friet verkoopt en waar het zo druk is vanwege het geringe verdere aanbod, dat je ’s ochtends al vroeg moet bestellen om tijdens de lunch te kunnen genieten van je frietje’.

Hunter hoorde dat het pand vrijkwam en benaderde de eigenaar met het idee van La Friteria, dat ze bedacht met twee niet bij naam te noemen collega-ondernemers. ‘We hebben met Tim Volbeda iemand gevonden die de zaak gaat runnen, ik kom er alleen als gast.’

Cafetaria-plus

La Friteria wordt volgens de initiatiefnemers een cafetaria-plus. ‘De naam hebben we te danken aan een artikel van Misset Horeca’, vertelt Hunter. ‘Dat ging over ondernemers die in de naam van de zaak het product dat ze verkopen, hadden verwerkt. Bovendien eindigden die allemaal met de letters ‘ia’. Zo zijn wij op La Friteria gekomen. In het interieur en het logo draait het om de kleuren zwart, wit en goud. Niet alledaags dus.’

Takeaway met maaltijdboxen

De cafetaria krijgt een lunch- en dinerfunctie. ‘We hopen volgende week zaterdag te openen en starten dan met vijf dagen. Op termijn moeten dat er zeven worden. We hebben zo’n 25 zitplaatsen en richten ons daarnaast op takeaway. Onder andere door middel van een maaltijdbox met daarin friet, een snack en een echt goede salade. Voor de ondernemers in het centrum tijdens koopavond bijvoorbeeld, maar zeker ook voor de bewoners. Die laatste groep moet nu relatief ver voor een snackbarbezoek.’

Formule geen optie

De ondernemers opereren onder eigen vlag. Hunter daarover: ‘Ik ben al zolang stand alone actief dat een formule voor mij geen optie was. En daar waren de twee anderen het mee eens. We hebben de binnenkant flink verbouwd. Er is een nieuwe vloer in gekomen en we hebben een muur weggehaald en ergens anders geplaatst.’

SnackPlus Gasseling

Het centrum van Doetinchem raakte cafetarialoos, nadat SnackPlus Gasseling op het Simonsplein in april na 47 jaar de deuren sloot. Eigenaren Helma en Vincent Gasseling geloofden in het concept van een traditionele zaak.

‘Als je als cafetaria in het centrum te veel andere producten opneemt in het assortiment, dan is er altijd een collega-ondernemer die dat beter kan’, vertelde Vincent daarover. ‘Klanten komen bijvoorbeeld niet bij ons voor een broodje gezond als ook een vestiging van Bakker Bart aanwezig is.’

Het echtpaar nam dit besluit nadat het pand waarin ze gehuurd zaten, een nieuwe eigenaar kreeg. ‘We hebben de exploitatie verkocht’, aldus Vincent. ‘Mogelijk komt er opnieuw horeca in, in dat geval hopen we ook de inventaris te kunnen overdragen.’