Verdachte (15) in zaak explosies The Harbour Club en café In the City langer in cel

Verdachte (15) in zaak explosies The Harbour Club en café In the City langer in cel

De 15-jarige jongen die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere explosies in Amsterdam blijft langer in de cel. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft beslist dat hij nog dertig dagen langer in voorarrest blijft, meldt het Openbaar Ministerie.

De politie pakte hem eind vorige maand op. Later werd ook een 17-jarige jongen aangehouden. Het is niet bekend waarvan ze precies worden verdacht.

Aanhoudingen

De aanhoudingen komen voort uit het onderzoek door rechercheteams die speciaal zijn gezet op de reeks explosies die zowel woningen als horecazaken trof. De politie liet eerder weten meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

The Harbour Club en Café in the City

De afgelopen tijd waren er onder meer explosies op het Kleine-Gartmanplantsoen bij Café in the City in het Amsterdamse centrum en bij horecazaak The Harbour Club Amsterdam Oost aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost. Ook ging een explosief af bij een huis aan de Emanzana, midden in een woonwijk in Amsterdam-Zuidoost.

Verdubbeling in explosies

Eerder deze week meldde burgemeester Femke Halsema dat het aantal explosies in de hoofdstad in de afgelopen acht maanden verdubbeld is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens haar liggen er verschillende motieven aan ten grondslag. Ze noemt daarbij als voorbeeld conflicten in de criminele sfeer, vaak drugsgerelateerd, of in de relationele of zakelijke sfeer, zoals afpersing.