The Harbour Club Oost vangt bot in zaak verplichte sluiting, maar neemt nieuwe stappen

The Harbour Club Oost vangt bot in zaak verplichte sluiting, maar neemt nieuwe stappen

De rechter heeft het verzoek tot heropening van The Harbour Club Amsterdam Oost voorlopig afgewezen. Dat is woensdagmiddag bekend gemaakt.

Het team van The Harbour Club is teleurgesteld en zegt tegelijk verbaasd te zijn. 'Zeker gezien de recente ontwikkelingen en het oppakken van maar liefst twee verdachten in deze zaak. Dat deze belangrijke gebeurtenis niet is meegenomen in de afweging van de rechter zorgt voor onbegrip en frustratie.'

Volgende stappen The Harbour Club

The Harbour Club gaat nu een vervroegd verzoek tot heropening indienen en daarnaast een hernieuwd verzoek tot schorsing van het besluit vanuit gemeente Amsterdam om de vestiging te sluiten.

The Harbour Club spande een kort geding aan omdat de burgemeester van Amsterdam naar aanleiding van een explosie op 10 augustus 2022, de sluiting voor zes maanden beval van de Harbour Club Amsterdam Oost vanwege het gevaar voor de openbare orde.

Conclusie voorzieningenrechter

De kortgedingrechter omschrijft die beslissing als rechtmatig. 'Er hebben zich in drie jaar tijd drie incidenten voorgedaan bij de Harbour Club. In 2019 is op de club geschoten, in 2021 is een explosief op het terras afgegaan waardoor er brand is ontstaan en in augustus 2022 is een explosief afgegaan waardoor forse schade bij de ingang is ontstaan', zo somt de rechtbank op in de beslissing.

Belang openbare orde

Deze incidenten zijn voor de burgemeester aanleiding geweest om tot sluiting te bevelen. De voorzieningenrechter concludeert dat de burgemeester tot sluiting heeft kunnen overgaan en dat zij het belang van de openbare orde zwaarder heeft mogen laten wegen dan de belangen van de Harbour Club.

In een reactie laat het restaurant weten te blijven strijden voor rechtvaardigheid. 'We geloven dat we onze gasten heel snel weer mogen ontvangen.'

Bedrijfsvoering stilgelegd

Tot die tijd is de bedrijfsvoering van The Harbour Club Oost volledig stilgelegd. Het bedrijf heeft ruim 260 medewerkers in dienst.

Het risico op herhaling is volgens de politie in grote mate aanwezig, omdat niet wordt uitgesloten dat de incidenten mogelijk te maken hebben met een conflict tussen betrokkenen bij In The City en bij The Harbour Club, zo staat in de uitspraak van de voorlopige voorziening.