Hotel Krasnapolsky in Amsterdam ontruimd wegens brand

Hotel Krasnapolsky in Amsterdam ontruimd wegens brand

In hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam heeft vrijdagochtend brand gewoed. Het vuur brak door nog onbekende oorzaak uit in de kelder onder de keuken. Kort voor 09.00 uur meldde de brandweer dat de brand onder controle was.

Het hotel werd ontruimd. Gasten stonden in badjas en op hotelslippers buiten. Een van hen, een man uit Koeweit, zei erg geschrokken te zijn toen er op zijn deur werd geklopt dat er brand was.

Afgezet rond Krasnapolsky

Het gebied rond Krasnapolsky is nog steeds afgezet en alle hulpdiensten zijn ter plaatse. Doordat er nog rook in het pand hangt, is het hotel nog niet vrijgegeven. De gasten en het personeel worden opgevangen in een naastgelegen hotel.

Minor International, de van oorsprong Thaise eigenaar van NH Hotel Group, kondigde in mei 2021 aan dat het Amsterdamse hotel Krasnapolsky, dat op dat moment opereerde onder de vlag van NH Collection, zou worden gerebrand tot het eerste Anantara hotel van Nederland. Op 20 april 2022 opende het hotel aan de Dam onder die nieuwe vlag de deuren als Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam. 

Daarnaast zit het hotel middenin een renovatie, die samenhangt met de rebranding. Zo’n 140 van de in totaal 402 kamers zijn inmiddels aangepakt en voorzien van het nieuwe design. De overige kamers en de lobby volgen later dit jaar. 

Brand in Savoy Hotel

Donderdagavond woedde ook een brand op de bovenste etage van een appartementencomplex aan de Van Hilligaertstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp moesten donderdagavond ruim honderd mensen geëvacueerd worden. Ook het naastgelegen Savoy Hotel waar Oekraïense vluchtelingen in werden opgevangen, is ontruimd. Bij de brand raakte niemand gewond.

De brandweer kreeg even na 22.00 uur de eerste melding van de brand. Een brandweerwoordvoerder meldt dat de brand na middernacht onder controle was. De bewoners van de woning waar de brand uitbrak, hebben het pand veilig kunnen verlaten. Op beelden van lokale media is te zien dat de vlammen uit het dak kwamen.

Opvang elders

'In het hotel heeft geen brand gewoed', meldde de woordvoerder. De vluchtelingen die in het hotel verbleven, werden tijdelijk opgevangen in een zorgcentrum aan de overkant van de straat.

Het appartement waar het vuur uitbrak, is volgens de brandweerwoordvoerder onbewoonbaar. Ook bewoners van ondergelegen appartementen kunnen voorlopig niet terugkeren en worden elders opgevangen.

De oorzaak van de brand is niet duidelijk.

Lees ook: Brand in je horecazaak? 5 meest voorkomende oorzaken met preventietips