Michelin onthult nieuwe namen voor de gids 2023

Michelin onthult nieuwe namen voor de gids 2023

Iedere maand maakt Michelin enkele restaurants bekend die hun intrede maken in de Michelin Gids Nederland. Voor de maand november zijn twee namen bekendgemaakt.

De twee nieuwe restaurants die worden opgenomen in de Michelingids van 2023 zijn: Bistro de la Mer in Amsterdam en Rotonde in Rotterdam.

Michelin maakt in de aanloop naar de officiële lancering in 2023 maandelijks een aantal namen bekend, die nieuw zijn opgenomen in de gids. Of deze namen een Groene Ster, Bib Gourmand, Michelinster of een bestekje krijgen, blijft tot de presentatie van de gids geheim.

Bistro de la Mer

Michelin schrijft over Bistro de la Mer van Richard van Oostenbrugge en Thomas groot: 'In hartje Amsterdam, maar uw gedachten dwalen in deze gezellige bistro vaak af naar Parijs. De grote oesterbar, de menu’s van geroemde Franse brasserieën aan de muren, het retroservies op de tafels: het respect voor het verleden is hier groot.'

Michelin vervolgt: 'Oude visrecepten worden met veel gevoel en zonder enige pretentie geherinterpreteerd. Intens smakende vissoep, een met verfijning gepimpte cocktail van noordzeekrab, tarbot die perfect op de graat wordt geroosterd en wordt vergezeld door morilles en een beurre blanc die recht uit het boekje komt, … Deze viskeuken is next level. Retro. Origineel. En dat allemaal à la carte! Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot verbazen alweer met hun eigenwijze herintroductie van de traditionele keuken.'

De Rotonde

'Lokale groenten halen ze met de camionette op biogas, dat wordt verkregen door hun afval te composteren', zo schrijft Michelin over De Rotonde in Rotterdam. 'Alle facetten van respectvol gekweekte ingrediënten worden benut. Op de kaart staan enkel biodynamische en natuurwijnen. Duurzaamheid zit in het hart van Rotonde, dat zich evenwel in vraag blijft stellen. Die visie vertaalt zich in creatieve, intrigerende smaakbommetjes. Verrassend. Fijn.'

'Zo verwerken ze zeesla onder meer in een millefeuille en krokante tuile, serveren ze daar framboos bij, net als een crème op basis van tofu, vlierbloesem en aalbessen. De combinatie van ziltige, zoete en fruitige smaken intrigeert bij elke hap. Nog een laatste tip: een plek aan de open keuken is een must om de chefs het vuur van hun houtbarbecue te zien bedwingen.'

In de voorgaande maanden maakte Michelin al een aantal namen bekend van restaurants die worden opgenomen in de Michelin selectie. Dit is tot nu toe bekend:

  • Lizz in Gouda
  • Maeve in Utrecht
  • Christo in Zierikzee
  • Mano in Haarlem
  • Havn in Hoorn
  • Basiliek in Harderwijk
  • Rura by Naomi & Joey in Roermond
  • Sinck in Amsterdam
  • Bistro de la Mer
  • De Rotonde in Rotterdam