Nieuwe keuken voor Bon Appetit: 'Alleen pizzaoven laten staan'

Nieuwe keuken voor Bon Appetit: 'Alleen pizzaoven laten staan'

Kim en Edwin van Es hebben de keuken van hun cafetaria Bon Appetit in Rijsbergen volledig vernieuwd. Ook de ijssalon wordt onder handen genomen. De vitrines, de bakwand, de saladiere, het plafond en de wanden zijn vervangen. 'We hebben alleen de pizzaoven laten staan.'

‘Alles is weer strak en stevig’, zo laat Edwin van Es weten aan Misset Horeca. ‘Vandaag, maandag 28 november, worden de laatste afwerkingen gedaan in de keuken en volgende week heropenen we de ijssalon.’

In vier dagen gerealiseerd

De cafetaria is vier dagen dicht geweest. ‘Zondagavond om acht uur zijn we dicht gegaan en begonnen met het verwijderen van het plafond’, vertelt Van Es. ‘De dag daarna hebben we dat afgemaakt en is de zaak leeggehaald. Vrijdag hebben we de avondspits weer kunnen draaien. We zijn erg blij dat QBTEC ons in hun planning heeft kunnen opnemen.’

Gas en elektrisch gecombineerd

Een lekke frituurpan en twee frituurpannen die dreigden te gaan lekken, waren voor de ondernemers aanleiding de verbouwing nu te laten uitvoeren. ‘Anders hadden we waarschijnlijk nog twee jaar gewacht. We hebben gekozen voor een hybride vorm, omdat het niet mogelijk was om volledig over te gaan op elektrisch.’

Adieu-fornuis

De nieuwe bakwand is bijna 6,50 meter lang, voorzien van een bakplaat, twee bain-maries en een adieu-fornuis waardoor vlees en vis naast elkaar kunnen worden gebakken zonder smaakoverdracht. ‘De capaciteit is hetzelfde gebleven, maar we hebben wel wat meer gebruikgemaakt van de technische mogelijkheden. Zo komt voorgebakken friet nu automatisch omhoog als deze klaar is en hebben we gekozen voor plaatkoeling, omdat dit de kwaliteit van de producten ten goede komt.’

IJssalon

In de cafetaria en de ijssalon zijn de vitrines vervangen. ‘Kim wilde af van de ronde vitrine in de ijssalon en die in de cafetaria heeft al twee verbouwingen overleefd’, aldus Van Es. ‘Ik wilde er wel per se één terug, omdat dit meerverkoop stimuleert. Je moet zien wat je koopt, zeker als het gaat om het assortiment dat niet standaard is.’

Nieuw initiatief

Volgende week starten de ondernemers een nieuw initiatief: Tijdvoorietslekkers.nl. Van Es daarover: ‘Een website waarop je macarons, bonbons, cannoli’s, kokosmakronen en verse stroopwafels kunnen kopen. Die leveren we vanuit onze ijssalon in Breda.’

Terras met 350 stoelen

Het echtpaar is blij dat na alle coronaperikelen weer een normaal jaar is gedraaid. ‘In de zomermaanden hebben wij in Rijsbergen een terras gedraaid met 350 stoelen. Normaal gesproken hebben we tweehonderd zitplaatsen, maar we mochten vergroten van de gemeente.’

Cafetaria met restaurantgevoel

Vorig jaar november kozen Kim en Edwin voor een nieuw interieur en vervingen ze het roze en maakten ze het ‘allemaal wat chiquer’. ‘Een restaurantgevoel, maar wel een cafetaria’, aldus Van Es destijds. Ook de toiletten werden toen opgefrist en alles werd geschilderd.

IJssalon Breda

In april 2016 openden ze De IJssalon van Breda - Bon Appetit, inclusief ijslaboratorium. Een glazen ruimte, waardoor zichtbaar is hoe het ijs wordt gemaakt. Gasten kunnen er ook terecht voor koffie en/of lunch.

Bon Appetit in Rijsbergen werd in 2014 uitgeroepen tot Cafetaria van het Jaar.

Bekijk deze collectie

Keuken inrichten

Van het kiezen van de juiste apparatuur tot slimme energiebesparingstips en effectief keukenmanagement; in deze collectie staat alles wat je nodig hebt voor een goed geoliede keukenoperatie. Neem een kijkje in de keukens van andere horecaondernemers en laat je inspireren door hun aanpak.