NH Collection Doelen gaat verder onder nieuwe merknaam

NH Collection Doelen gaat verder onder nieuwe merknaam

NH Collection Doelen, het oudste hotel van Amsterdam, wordt vanaf maart 2023 het eerste lid van het merk Tivoli in Nederland onder de naam Tivoli Doelen Amsterdam Hotel. Tivoli is een merk van NH-eigenaar Minor Hotels.

De rebranding van NH Collection Doelen tot Tivoli Doelen Amsterdam Hotel past in de strategie van Minor Hotels. Deze van oorsprong Thaise hotelgroep nam in 2019 NH Hotels over en is langzaam bezig om in het NH-portfolio in Nederland ook eigen merken te introduceren. Zo heropende het vroegere NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky eerder dit jaar al als Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam en was daarmee het eerste Anantara hotel van Nederland.

Tivoli is een van oorsprong Portugees hotelmerk, wat in 2023 90 jaar bestaat. Minor Hotels nam in 2016 Tivoli Hotels & Resorts over. Momenteel heeft Tivoli 16 hotels in Portugal, Brazilië, China en Qatar. Min of meer gelijktijdig met de opening van Tivoli Doelen Amsterdam Hotel opent ook in Spanje een Tivoli hotel. Daarmee voegt de groep de eerste Europese hotels buiten Portugal aan het portfolio toe.

Tivoli Doelen Amsterdam Hotel

Tivoli Doelen Amsterdam Hotel beschikt over 81 kamers. De categorieën variëren van deluxe kamers tot suites met hun eigen unieke verhalen en geschiedenis. De kamers zijn verfijnd ingericht en bieden een prachtig uitzicht over de Amstel.

General manager Ludo de Jong van Tivoli Doelen Amsterdam: ‘We zijn verheugd om het nieuwste lid van het Tivoli netwerk te worden. Het historische boetiekhotel zal een perfecte aanvulling zijn op het Tivoli portfolio. De Portugese savoir-faire zal een lokaal Amsterdams tintje krijgen, qua bezienswaardigheden, ervaringen en gastronomie.’

Tivoli wil zijn gasten op elke bestemming authentieke gastronomie bieden, met regionale en seizoensgebonden producten om de beste gerechten te kunnen presenteren. In het Doelen hotel wordt in de lounge en het bargedeelte een uitgelezen selectie lokale gins en likeuren geserveerd. De kruiden en smaken uit de tijd van Rembrandt van Rijn zullen de rode draad vormen in het nieuwe restaurantmenu.

De Nachtwacht

Die link met Rembrandt is niet willekeurig. Het huidige NH Collection Doelen in Amsterdam kent een rijke historie die teruggaat tot de 17e eeuw en die nauw verbonden is met het beroemdste schilderij van het Rijksmuseum: de Nachtwacht, geschilderd door Rembrandt. Op de plek waar nu het hotel staat, stond ooit de Kloveniersdoelen. Dat was een militair gebouw wat was neergezet om Amsterdam te verdedigen tegen aanvallen vanuit het Bisdom Utrecht.

De Amsterdamse schutterij gebruikte het complex en liet door Rembrandt van Rijn een groot schilderij maken voor in de grote feestzaal. Dat werd De Nachtwacht, dat dus jarenlang in het complex hing waar nu het hotel staat.

Om die geschiedenis te eren, hangt in een van de suites van het hotel een enorme replica van het beroemdste schilderij van het Rijksmuseum. In samenwerking met de Rembrandt Expert en Museum Het Rembrandthuis wordt met het hotel een nieuwe artistieke ervaring gecreëerd.

Van militair complex tot hotel

In 1815 werd het complex van de Kloveniersdoelen omgebouwd tot hotel, dat opende als Brack's Doelen Hotel. Daarmee is het voor zover bekend het oudste hotel van de stad dat nog altijd operationeel is. In 1883 werd in aanloop naar de allereerste Wereldtentoonstelling, gehouden in Amsterdam, het hotel afgebroken. De toenmalige eigenaar verwachtte veel gasten voor die tentoonstelling en bouwde met het huidige pand in neo-renaissancestijl, naar ontwerp van J.F. van Hamersveld, een veel groter hotel. Een deel van het muurwerk en de funderingen van de Kloveniersdoelen werden in het hotel verwerkt.

Het Doelen Hotel werd in 1996 gekocht door Krasnapolsky. Toen de Krasnapolsky Group in 2000 zelf opgekocht werd door de Spaanse hotelketen NH Hotels werd het Doelen Hotel onderdeel van deze groep, onder de naam NH Doelen. In 2016 werd het hotel geheel gerenoveerd en heropende onder de naam NH Collection Doelen. Zeven jaar later verandert het hotel per maart 2023 de naam in Tivoli Doelen Amsterdam Hotel.