KHN over zwarte lijst overlastgevers in horeca

KHN over zwarte lijst overlastgevers in horeca

Horecaondernemers, gemeenten en politie hebben lokale zwarte lijsten voor overlastgevers. Trouw omschreef dat de zwarte lijsten terug zijn van weggeweest. Maar Koninklijke Horeca Nederland meldt dat deze lijsten al meer dan tien jaar bestaan en sinds 2020 aan de privacywet AVG voldoen.

Zwarte lijst horeca

Wie een wapen gebruikt, iemand mishandelt of aanrandt, kan een ontzegging krijgen voor alle horecazaken in een uitgaanszone. 137 ondernemers in zeven horecagebieden, waaronder Haarlem, Zwolle en Amersfoort, hebben van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een nieuwe vergunning gekregen die voldoet aan de strengere privacywetgeving, meldt Trouw.

Een woordvoerster van KHN zegt dat de brancheorganisatie niet zelf in de lijsten kan kijken vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Ook kan ze niet zeggen of overlast de afgelopen jaren is toegenomen. Door lockdowns waren horecazaken in de coronaperiode regelmatig dicht. 'We merken dat er nog steeds behoefte is aan een dergelijk systeem.'

Horeca en de zwarte lijst

Een horecazaak kan de politie bellen als iemand die op een zwarte lijst staat toch een aangesloten bedrijf in die regio binnen probeert te komen en niet weg wil gaan. In dat geval kan de ondernemer aangifte doen van huisvredebreuk, het ongewenst binnendringen van de zaak. De politie kan de overlastgever arresteren en de gebeurtenis voorleggen aan het Openbaar Ministerie.

Privacy

Jarenlang gebruikten horecaondernemers zwarte lijsten om overlastgevers te weren. Iemand die in één kroeg over de schreef ging, kon maximaal vijf jaar nergens meer naar binnen in een uitgaansgebied. De privacy van raddraaiers bleek onvoldoende gewaarborgd sinds de invoering van de nieuwe privacywet (avg) in 2018. Behalve privacybezwaren gingen ondernemers nat bij de rechter omdat zij de ‘collectieve horecaontzegging’ soms onterecht of te rigoureus inzetten.

De privacywaakhond heeft recent een modelprotocol van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) goedgekeurd. Op basis daarvan kunnen ondernemers gezamenlijk een vergunning aanvragen na overleg met de politie en gemeente. Met die vergunning mogen ondernemers een zwarte lijst aanleggen met foto’s en persoonsgegevens van overlastgevers.