Burgemeester Terschelling wil stappen nemen tegen V8

Burgemeester C. van Beukering wil stappen tegen V8 ondernemen. Deze omroep zou voor het docudrama Uit je tent! situaties van vakantievierende jongeren op Terschelling in scène hebben gezet. Zo zou er een fiets zijn gekocht door jongeren die later door dezelfde groep voor de camera werd vernield.

Ook zouden er schijngevechten onder de vuurtoren Brandaris zijn geweest en moesten jongeren doen alsof ze zwaarbeschonken waren. ’Van de politie en ondernemers heb ik gehoord dat er situaties tegen betaling van drank in scène zijn gezet. Ik vind het heel erg dat een zendgemachtigde excessen ensceneert als er niets te beleven valt’, aldus een boze Van Beukering.

De politie heeft inmiddels overleg gehad met het Commissariaat voor de Media of het mogelijk is stappen te ondernemen. Volgens het commissariaat kan dat pas als de eerste uitzending is geweest. De burgemeester heeft de officier van justitie gevraagd of het mogelijk is de omroep wegens uitlokking te vervolgen. Ook dat is pas na de uitzending mogelijk. Woordvoerder D. Nachtegaal van V8 ontkent de beschuldigingen. ‘Het was niet nodig om dingen na te spelen. Er is voldoende gebeurd om het programma te vullen. We moesten zelfs zwaar selecteren om bepaalde jongens in bescherming te nemen’, zegt Nachtegaal. De woordvoerder zoekt nog uit wat er waar is van de fietsenaffaire.

Supermarkteigenaar W. Mier heeft er achteraf spijt van dat hij de cameraploeg in zijn winkel toeliet. ‘Een groepje jongeren is gevraagd om luidruchtig in de supermarkt drank te kopen met een opblaasbare sekspop in de winkelwagen. Dat soort dingen kom je normaal gesproken nooit tegen’, aldus Mier. De eigenaar werkte aan het programma mee om te laten zien dat het juist allemaal wel meevalt op Terschelling. ,,Dat zat er echter niet in’.

De politie heeft onder meer het vermeende fietsenincident onderzocht. ‘Er is niet gebleken dat dit in scène is gezet. Er was in elk geval niet voldoende bewijs.’, zegt politiechef T. van der Heide van Terschelling. ‘Toch vind ik het kwalijk als er wel situaties in scène zijn gezet. Als uit de tv-opnames blijkt dat er inderdaad sprake is van uitlokking van openlijke geweldpleging, dan overwegen wij om alsnog actie te ondernemen’.De eerste uitzending van Uit je tent! is maandagavond om 22.25 uur.