Tweede ster Jurgen van der Zalm: 'Kwam om die ene ster te behouden'

Tweede ster Jurgen van der Zalm: 'Kwam om die ene ster te behouden'
Jurgen van der Zalm op het podium voor zijn tweede Michelinster. Links Cees Helder.

Jurgen van der Zalm was dé grote verrassing van de Michelin-uitreiking 2023. De gids kende zijn restaurant Vinkeles een tweede Michelinster toe. 'Ik wilde vooral die ene ster behouden.'

Jurgen van der Zalm zwaait sinds het najaar van 2022 de scepter in de keuken van restaurant Vinkeles in Amsterdam. En nu, koud een half jaar later, is er al een tweede Michelinster voor de jonge chef. Iets dat hij totaal niet had verwacht. 'Zo snel al, daar had ik niet van durven dromen.'

'Kwaliteit waarborgen was het belangrijkste voor ons'

Het was een zwaar jaar, vertelt Van der Zalm. 'Met name met personeel, maar dat zal voor meer zaken gelden. Toch was dit voor ons de reden om met name die ster te willen consolideren.'

Maar dat werd dus een tweede ster. 'Die hadden we totaal niet zien aankomen', zegt Van der Zalm, nog altijd wat beduusd. 'Alle nieuwe één-sterrestaurants werden op het podium opgesomd, maar iedereen die de ster behoudt, wordt niet benoemd.'

Het was in eerste instantie dus wachten voor de chef tot de ceremonie voorbij was, tot dat bleek dat hij naar het podium mocht voor een tweede ster. 'Niet te bevatten', zegt Van der Zalm nog duidelijk onder de indruk.

'Niet veel anders gaan doen bij Vinkeles'

Dat hij een half jaar nadat hij aantreedt al een tweede ster erbij krijgt, doet vermoeden dat Michelin veel veranderingen heeft waargenomen, in vergelijking met de 16 jaar ervoor, toen chef Dennis Kuipers achter het fornuis stond.

'Nou, we zijn niet zo heel veel anders gaan doen', zegt Van der Zalm desgevraagd. 'We zijn wellicht iets moderner gaan koken, maar we hebben ons vooral meer bezig gehouden met meer gastbeleving.'

En aangezien Michelin altijd zegt te kijken naar wat op het bord ligt, vermoedt Van der Zalm de consistentie in ieder geval een grote waardering kreeg. 'Naast de kwaliteit van producten en de verrassende smaken.'