Château Neercanne renoveert en krijgt eindelijk hotelkamers

Château Neercanne renoveert en krijgt eindelijk hotelkamers
Foto: Chantal Arnts

Château Neercanne ondergaat een grondige renovatie. Zo krijgt het kasteel een nieuw dak, een nieuwe keuken én gaat een langgekoesterde droom in vervulling: gasten kunnen vanaf eind 2023 eindelijk overnachten in het kasteel.

De laatste renovatie was begin jaren ‘50, dus het werd wel weer eens tijd Château Neercanne grondig onder handen te nemen, zegt Camille Oostwegel. ‘Het is een prachtig monument waar we goed voor zorgen, met groot respect voor het historische erfgoed. Een restauratie is nodig om Château Neercanne toekomstbestendig te maken. We maken dan ook direct een enorme duurzaamheidsslag. Na de renovatie verwachten we een nóg hoger niveau van gastvrijheid te kunnen bieden.’ En daarmee doelt hij ook op de hotelkamers die Château Neercanne eindelijk krijgt, een wens die al bijna 40 jaar bestaat.

Naast dat de leien daken aan vernieuwing toe zijn, wordt ook direct lunchrestaurant l’Auberge aangepakt, licht Oostwegel toe. ‘De keuken verduurzaamt en gaat van het gas af, maar wordt ook volledig vernieuwd met de meest moderne keukenapparatuur. Tijdens de renovatie zal het restaurant tijdelijk verhuizen naar de grotten bij het Château.’ 

Het fine dining restaurant, dat april dit jaar de Michelinster terugkreeg die het in 2018 na 33 jaar verloor, blijft gewoon open. 

Kamers op Château Neercanne 

Nu het Poortgebouw, waar l’Auberge huist, wordt gerenoveerd en tijdelijk geen gasten ontvangt, biedt dat gelijk de kans een wens te vervullen die al heel lang bestaat: overnachtingsmogelijkheden bieden op Château Neercanne. 

In dat Poortgebouw bevond zich ook de woning van de gastheer-directeur van het kasteel. Tot zijn vertrek in 2019, na 35 jaar gastheer te zijn geweest van Neercanne, woonde Peter Harkema er met zijn vrouw Ans. Die voormalige woning en personeelskleedkamers worden nu omgebouwd tot zeven luxe suites: een op de begane grond en zes op de eerste verdieping.

De vraag naar overnachtingsmogelijkheden, zeker bij bruiloften, bestaat al zo lang als Oostwegel Collection het kasteel beheert. Zo had Camille Oostwegel senior een spectaculair plan ontwikkeld om in de Cannerberg naast de Auberge kamers in de berg te realiseren. Daar zijn zelfs tekeningen voor gemaakt. Maar het vergunningstraject verliep moeizaam. ‘Oostwegel was hotelier, én deze plek leent zich bij uitstek om ook te overnachten', zei Harkema in een interview met Misset Horeca rond zijn vertrek in 2019. 

Toen Oostwegel het kasteel in 1984 overnam en Harkema werd aangesteld als directeur, was het restaurant verliesgevend, dat was één van de redenen om die kamers te willen. ‘Maar het ging eigenlijk van meet af aan goed met de exploitatie, en toen hebben we gezegd: die kamers zijn niet nodig’, herinnerde Harkema zich. ‘Een hotelgast is een andere gast dan een restaurantgast. Die heb je 24 uur in huis, die willen fietsen, die willen zwemmen, die willen de bar in. Hier is het vier uur lang knallen.’

Één keer 40 overnachtingen

Toch hebben één keer 40 gasten op Château Neercanne overnacht. Ooit kwam een vastgoedmiljonair bij Neercanne binnen die zijn 50e verjaardag wilde vieren met een diner en overnachting voor een grote groep vrienden. En het moest precies tijdens Tefaf, als alle hotels al vol zitten. Dus zette Harkema 40 campers op de parkeerplaats, met full hotelservice, minibar en vuurkorven tussen de campers. 

En nu krijgt Neercanne eindelijk permanenten verblijfsmogelijkheden. Het interieurdesdign van de zeven suites wordt verzorgd door Roelfien Vos, die in 2019 ook betrokken was bij de restyling van het fine dining restaurant van het kasteel. In haar ontwerp spelen kleuren en materialen uit de regio de hoofdrol. 

Kamers eind 2023 gereed

Op dit moment wordt gebouwd aan de eerste fase, waarbij het Poortgebouw onder handen wordt genomen. Tijdens de vernieuwing van het dak, ruwbouw van de kamers en aanbouw van de compleet nieuwe, gasvrije keuken, verhuist lunchrestaurant L’Auberge tijdelijk naar de grotten van het kasteel. 

Vanaf augustus wordt het dak aan de achterkant van het kasteel vernieuwd, in november wordt de steiger naar de voorkant verplaatst om daar het dak te vernieuwen. Afgezien van de steiger naast de voordeur van het château, zullen gasten van Château Neercanne verder geen last hebben van de vernieuwingen.  

Naar verwachting openen de hotelsuites in december 2023 en zullen de volledige renovatiewerkzaamheden aan het dak in februari 2024 afgerond zijn.