Hard Rock Hotel Amsterdam American verkocht en verder onder nieuwe naam

Hard Rock Hotel Amsterdam American verkocht en verder onder nieuwe naam

Zien Group is voornemens Hard Rock Hotel Amsterdam American te verkopen aan Dalata Hotel Group uit Ierland. Als de contracten begin oktober zijn getekend, gaat het Amsterdamse hotel verder als Clayton Hotel Amsterdam American.

Dalata laat in een persbericht weten alle aandelen in American Hotel Exploitatie, de bv waarin de exploitatie van Hard Rock Hotel Amsterdam American is ondergebracht, over te willen nemen van Zien Group. Dalata zegt te verwachten dat de deal begin oktober wordt afgerond. De nieuwe eigenaar wil dan met onmiddellijke ingang het hotel voortzetten onder de nieuwe naam: Clayton Hotel Amsterdam American. Hiermee blijft de iconische naam American verbonden aan het hotel. 

In samenwerking met Zien Group en Hard Rock Hotels is Dalata nu drukdoende het 173 kamers tellende viersterrenhotel te integreren in de groep. Alle medewerkers van het hotel zijn op de hoogte gebracht. Zij gaan in principe allemaal over op de nieuwe eigenaar. 

Op dit moment wil Zien Group-ceo Billy Skelli-Cohen nog niet reageren op het nieuws van de voorgenomen overname. ‘Dalata is een beursgenoteerd bedrijf en volgens de Ierse wetgeving verplicht dit naar buiten te brengen. Maar formeel zijn de contracten nog niet getekend en kunnen we verder nog niets zeggen', zegt een woordvoerder van Zien Group. 

Dalata Hotel Group

Dalata Hotel Group, opgericht in 2007, is de grootste hoteloperator van Ierland. De groep heeft een portfolio van 31 eigen hotels en 18 onder leasecontract. De groep opereert voornamelijk onder de twee merken Maldron Hotels (22 hotels) en Clayton Hotels (26 hotels), aangevuld met enkele individuele hotels. 

De hotels van de groep bevinden zich voornamelijk in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment heeft Dalata één hotel daarbuiten, in Duitsland. Clayton Hotel Amsterdam American wordt hiermee het tweede hotel van de groep op het Europese vasteland. Wel heeft de groep een sterke groeiambitie en wil uitbreiden naar meer Europese steden die commercieel aantrekkelijk zijn. 

Historie American Hotel 

Het American hotel opende oorspronkelijk in 1880. Dat hotel werd in 1902 afgebroken om plaats te maken voor het huidige gebouw, wat later nog enkele malen werd uitgebreid. In de jaren '80 was InterContinental Hotels Group eigenaar van het hotel, in 2005 nam Hampshire het American over. Nadat Eden Hotels in Hampshire overnam, werd het hotel onderdeel van Eden Hotels. Die groep werd in 2022 omgevormd tot Zien Group

Weerstand tegen Hard Rock 

In aanloop naar de rebranding tot Hard Rock Hotel Amsterdam American in 2020, ontstond in Amsterdam weerstand tegen de komst van dat merk naar de stad. Dat ‘schreeuwerige’ merk op een iconisch hotel in de stad plakken, was een vorm van ‘Disneyficatie’ van Amsterdam, tekende Het Parool op uit de mond van critici.

Dat nu die naam na ruim drie jaar weer verdwijnt én dat de naam American behouden blijft, zal onder hen tot tevredenheid stemmen. Overigens liet Zien Groep-ceo Billy Skelli-Cohen na zijn aantreden al weten dat hij geen grote fan was van de naam Hard Rock binnen het hotel. ‘Ik zie dit voornamelijk als het American Hotel’, zei hij destijds.