Eden Hotels gaat hervormen en wordt onderdeel van Zien Group

Eden Hotels gaat hervormen en wordt onderdeel van Zien Group

Eden Hotels kondigt de oprichting aan van een nieuwe moedermaatschappij: Zien Group. Eden Hotels en alle toekomstige merken en ondernemingen zullen worden ondergebracht in Zien Group. Als eerste wordt €50 miljoen geïnvesteerd in de bestaande hotels van Eden en in het creëren van een nieuw merk individuele hotels, daarna wordt nadrukkelijk gekeken naar uitbreiding over de grens.

Zien Group is gevestigd in Amsterdam, heeft ook een vestiging in Londen en wordt geleid door Billy Skelli-Cohen, de huidige CEO van Eden Hotels. 

Skelli-Cohen onthult de plannen voor de eerste twee projecten van Zien, inclusief een toezegging op een kapitaalinvestering van meer dan €50 miljoen voor de bestaande hotels en voor de verdere groei van het bedrijf. Dit geld komt van de familie Dijkstra en private equity investeerde KSL, dat eind 2021 een meerderheidsbelang in Eden nam

Zien Group wil nieuw merk voor individuele hotels

Ten eerste neemt Zien Group de taak op zich om het merk Eden nieuw elan te geven door een aantal hotels uit het portfolio te renoveren en te verfijnen en ten tweede om een nieuw merk van individuele hotels te creëren - te beginnen met het herdefiniëren van een aantal eigen panden.  

'De steun en investering van KSL en de familie Dijkstra stellen ons in staat het potentieel van onze hotels nog beter te benutten en onze groeiplannen in Europa en het Verenigd Koninkrijk te realiseren', zegt Skelli-Cohen. ‘Dit is de start van een verandering voor ons bedrijf en ons team. Het is buitengewoon spannend en ik ben zeer verheugd om er deel van uit te maken.’ 

Billy Skelli-Cohen, CEO of Zien Group
Billy Skelli-Cohen, CEO of Zien Group

Zien Group heeft de ambitie om Eden Hotels en de nieuwe merken uit te breiden naar het buitenland en is actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden in Europa en het Verenigd Koninkrijk. 

75 jaar Eden Hotels

In april 2022 bestond Eden Hotels precies 75 jaar, nadat grootvader Doede Dijkstra een café overneemt in Tzummarum. Toch duurde het tot 1999 voordat vader Sjoerd Dijkstra de Eden Hotel Groep opricht, met op dat moment enkele hotels in Amsterdam. 

In 2011 neemt Eden collegahotelgroep Hampshire over en is daarmee in een klap een van de grootste hotelgroepen van de Benelux met op dat moment 118 hotels. Een groot deel van die hotels opereert onder franchise, waar Hampshire groot mee is geworden. 

Na de samenvoeging worden ook de hotels van Eden ondergebracht onder de vlag van Hampshire, en verdwijnt de naam Eden naar de achtergrond. Wel houden enkele hotels het als toevoeging (zoals Hampshire Eden American, het huidige Hard Rock Hotel Amsterdam American wat nog altijd onderdeel is van Eden). 

Het huwelijk tussen Eden en Hampshire houdt zo’n 16 jaar stand. Eind 2016 kondigt Hampshire Hospitality, zoals het bedrijf heet, aan dat het per 2020 stopt met de franchiseformule. Op dat moment zijn er 55 hotels, waarvan 33 met een franchiseovereenkomst.  

Terugkeer Eden Hotels 

In 2017 maakt het bedrijf bekend dat vanaf 2018 alle eigen hotels verder zullen gaan onder de naam Eden Hotels, waarmee die naam na afwezigheid van zo’n 7 jaar weer terug is in het Nederlandse hotellandschap. Bij de herlancering in 2018 telt Eden 13 hotels. 

Inmiddels staat de teller voor Eden Hotel op 14, waarbij de afgelopen jaren voortdurend is geïnvesteerd in die bestaande hotels. In 2020 heropende het beroemde American hotel als Hard Rock Hotel Amsterdam American en rondde in 2021 het oer-hotel Eden Hotel Amsterdam een renovatie af. 

Léon Dijkstra was tot voor kort algemeen directeur maar droeg eerder dit jaar dat stokje over aan Billy Skelli-Cohen. Dijkstra is tegenwoordig lid van de Raad van Commissarissen van Eden Hotels.