Student Paris Koeleman wint goud op de NK Skills voor beste gastvrouw van Nederland

Student Paris Koeleman wint goud op de NK Skills voor beste gastvrouw van Nederland
Rosanne Bos (links, zilver) en Paris Koeleman (rechts, goud)

De horeca van de toekomst heeft zich van zijn beste kant laten zien tijdens de NK Skills the finals in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Hier strijden vmbo'ers en mbo'ers voor het Nederlands kampioenschap in hun vakgebied. In de horeca werden prijzen verdeeld voor beste gastheer- of vrouw, patissier, kok en hotelreceptionist.

Skills The Finals is een evenement waaraan ruim 700 finalisten van scholen uit het hele land deelnemen. Naast dat jongeren er kunnen ontdekken welk beroep het beste bij hen past, is het ook een moment om te laten zien waar iemand in uitblinkt.

Prijswinnaars

Zeker voor de horeca niet onbelangrijk om er een feestje van te maken in tijden van personeelstekorten. Dat het vak wél mooi en uitdagend is, bewezen in elk geval drie prijswinnaars die we hier uitlichten.

Le Ciel Bleu of het Okura

Paris Koeleman van het ROCvA won goud voor beste gastvrouw. Zij doet werkervaring op bij het chique restaurant Aan de Poel in Amstelveen. ‘Paris heeft de uitdaging om haar veelzijdige vaardigheden als beste gastvrouw te tonen waargemaakt. Van de lekkerste capuccino maken als barista tot het flamberen van gerechten en deskundig decanteren van wijnen. Maar vooral het uitstralen van een fabuleuze gastvrijheid’, zo schrijft de organisatie over haar gouden medaille.

Koeleman steekt haar ambities niet onder stoelen of banken: ‘Mijn doel is om binnenkort te schitteren in gerenommeerde restaurants zoals Le Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura of wellicht restaurant de Bokkendoorns.’

Acht kookwekkers

Kok Rosanne Bos van de Sterklas van het ROC van Amsterdam won de zilveren medaille in haar categorie. Ze versterkte onlangs het met een Michelinster gelauwerde team van Hotel Merlet in Schoorl. Als student scoorde zij dit jaar al goud op het EK in Litouwen.

Bos kwam goed beslagen ten ijs: ‘Ik heb acht kookwekkers bij mij, iedere kookwekker is voorgeprogrammeerd op de tijd die ik heb voor mijn gerechten.’

Brons in het ‘gevecht’ voor beste patissier ging naar Elisa Vriendjes. Zij wordt door de organisatie ‘een inspirerend voorbeeld’ genoemd van doorzettingsvermogen en passie voor iedere student die Patissier wil worden.

‘Met haar ervaring en toewijding heeft Elisa alle bakkersingrediënten in huis om tot de top drie van beste patissiers van Nederland te behoren. Het was een spannende tijd voor Elisa met onder andere het maken van een showstuk en daarmee heeft Elisa de top drie bereikt.’