Finalisten bekend van Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Finalisten bekend van Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

De 10 finalisten van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs zijn bekend. Deelnemers doorstonden met verve de intensieve theorieronde en het proeftechnisch onderdeel.

Veel kandidaten

Om de finale te bereiken moest op 15 april eerst een behoorlijke groep concurrenten afgeschud. Van de twintig deelnemers, viel de helft dus al af. Dat er zich - na het recordjaar in 2023 - weer zoveel kandidaten aanmeldden, is een positief signaal naar de toekomst, vindt voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) Patrick van Zuiden.

'We zijn blij en trots dat we ondanks de personeelstekorten in de horeca zoveel aanmeldingen kregen’, zegt Van Zuiden. ‘Dit toont aan dat de jongere generatie ambitieus is en graag wil strijden om de grootste prijs voor jong talent in ons prachtige gastvrijheidsvak.’

wijn- en spijstest

Het eerste wedstrijdonderdeel van de 23ste editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs bestond uit een theorieproef en een wijn-spijstest. Zo is de kennis van het gastheerschap getest en waren er vragen over warenkennis keuken en dranken. Eveneens aan bod kwamen communicatie en harmonie tussen drank en gerecht.

Juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen beoordeelden de deelnemers in het ROC Mondriaan Den Haag. Astrid Schreuders verzorgde de kandidatenbegeleiding. Na de wedstrijd hield SVH Meestergastheer Stan Kerckhoffs namens Stichting Vakbekwaamheid Horeca een presentatie over de SVH Meesters. Tevens was er een workshop cocktails maken met Hennessy Cognac.

Bezoek van de jury

In de komende maanden bezoekt de jury alle finalisten in het restaurant waar ze werken. Daar worden ze tijdens een maaltijd beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer.

Op de praktijkdag op 23 september volgt tenslotte het examen van praktische vaardigheden. De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2024 vindt plaats op 4 november 2024 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2025.

Deze deelnemers gaan door naar de finale van de NHGP 2024 (in willekeurige volgorde):

1. Daan van Herwaarden, Alma, Oisterwijk

2. Dennis Vinck, Château Neercanne, Maastricht

3. Esmée de Haas, Nassau, Groningen

4. Jasper Jongejans, Ciel Bleu, Amsterdam

5. Roy Teesselink, De Swarte Ruijter, Holten

6. Wietse van Eijsden, Suzie's & Van Aken, Oegstgeest

7. Youri van Dijk, Apicius, Bakkum

8. Jeaneau Thoma, De Bloemenbeek, De Lutte

9. Nina Veldhuis, Vive la Vie, Groningen

10. Pieter-Jan Kruithof, De Groene Lantaarn, Staphorst