Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs bekend

Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs bekend

Dit jaar schreef een recordaantal van 27 kandidaten zich in voor de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Na een intensieve theorieronde zijn zeven deelnemers geselecteerd die doorgaan naar de finale.

Deze toptalenten staan samen met drie wildcardhouders in de finale van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023, de wedstrijd voor gastvrijheidstalent tussen 20 en 26 jaar.

De voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) Patrick van Zuiden is in zijn nopjes met het hoge aantal aanmeldingen. 'We zijn enorm blij dat we in deze tijden van personeelstekorten binnen de horeca zoveel aanmeldingen kregen. Het toont aan dat de jongere generatie ambitieus is en zich graag wil meten met andere collega’s uit het mooie gastvrijheidsvak.'

Theorie- en wijn & spijsproef

Het eerste wedstrijdonderdeel werd op 12 april gehouden. Met een theorieproef en een wijn-spijstest streden de kandidaten om een plaats in de finale. Tijdens de proef werd niet alleen hun kennis over gastheerschap getest, ook kwamen vragen over warenkennis keuken en dranken als koffie, cocktails, bier, wijn en cognac aan de orde. Andere onderwerpen waren de harmonie tussen drank en gerecht, fouten in wijnen en communicatie. Een kleine wijn-spijsproef met twee gerechten en drie wijnen besloot het theoriegedeelte.

Masterclass en workshop

In de middag konden de kandidaten kennis opdoen over Hennessy Cognac tijdens een masterclass. Tijdens een workshop moesten de kandidaten cocktails maken met Hennessy Cognac. Hiermee konden de kandidaten zich alvast voorbereiden op de praktijkronde die onderdeel is van de finale en waarin zij zelf een cocktail met Hennessy Cognac moeten samenstellen, bereiden en serveren.

De jury bestaat uit juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens Hospitality Manager en docent aan ROC Mondriaan. Astrid Schreuders verzorgde de kandidatenbegeleiding. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan Den Haag, locatie Koningin Marialaan.

Finalisten Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023

  • Demi Bakker, C'est La Vie/The Meatclub Den Helder
  • Dennis Vinck, Château Neercanne Maastricht
  • Jeroen Meijer, De Kromme Dissel Heelsum
  • Laura Hilhorst, Broederenklooster Zutphen
  • Marèl Disselhorst, YANO Rotterdam
  • Rens Morshuis, Aan de Poel Amstelveen
  • Wouter Barneveld, Merlet Schoorl

Wildcardhouders

  • Loeka Pietrowitsch, Basiliek Harderwijk (JRE-Jeunes Restaurateurs)
  • Ricardo Kreutz, Da Vinci Maasbracht (Alliance Gastronomique)
  • Simone Metsemakers, De Lindehof Nuenen (Les Patrons Cuisiniers)

Jeaneau Thoma, Aan Sjuuteeänjd Schinnen is de reservekandidaat mocht er iets gebeuren met de andere kandidaten.

Jurybezoek, praktijkdag en bekendmaking

De jury bezoekt de komende maanden de 10 finalisten in het restaurant waar ze werken. De jury beoordeelt dan de kandidaten in de rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer.

Het afsluitende wedstrijdonderdeel is de praktijkdag op 25 september 2023, waarin onder meer de praktische vaardigheden worden getoetst aan de hand van diverse proeven. De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023 vindt plaats op 30 oktober 2023 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2024.

Vorig jaar ging de prijs naar Teide Schepers werkzaam bij Bij Jef in Den Hoorn.