Mees Heesemans en Joorden Coppens winnen Bokkedoorns Award 2024

Mees Heesemans en Joorden Coppens winnen Bokkedoorns Award 2024
Nova College Bokkedoorns Award 2024

Studenten Horeca van de Nova College Hotelschool deden 23 april mee aan de jaarlijkse en inmiddels twaalfde masterclass en wedstrijd voor koks en gastheren/gastvrouwen met als hoofdprijs de Bokkedoorns Award.

Direct na de wedstrijd om de Bokkedoorns Award 2024 maakte de jury de winnaars bekend tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Nova Restaurant in Haarlem. Van de bediening won Mees Heesemans, die werkt bij leerbedrijven Deplanu en Fris, en van de keuken eindigde Joorden Coppens van leerbedrijf ML als eerste.

Bij de prijsuitreiking van de koks werd Frida van der Wal van leerbedrijf Sociëteit de Kring eveneens in het zonnetje en de bloemen gezet. Ze had op alle punten evengoed gepresteerd als Joorden benadrukte de jury, alleen haar mayonaise was een tikkeltje te zout.

Hele kip met morilles onder de huid

De koks kregen twee opdrachten. De eerste was een hele kip met morilles onder de huid met garnituur bereiden, serveren en toelichten aan de jury. De tweede opdracht was een mysterie opdracht die ze pas op de dag van de wedstrijd te horen kregen: mayonaise maken. De studenten gastheer/gastvrouw moesten voor het oog van de jury aan tafel Dombe eend uitsnijden, wijn proeven en herkennen en een kaasplateau met bijpassende drank samenstellen.

Ook moesten alle deelnemers hun vakkennis aantonen door een lijst gastronomische vragen te beantwoorden en een aantal producten te proeven en herkennen. Uit beide categorieën kwam één winnaar. Zij ontvingen naast de Bokkedoorns Award, het bijbehorende certificaat, een diner voor twee én een tweedaagse stage in restaurant de Bokkedoorns in Overveen.

Meedoen is al winnen

Bokkedoorns eigenaar Pascal Beeren legt uit wat het voor de studenten betekent om mee te doen aan deze wedstrijd: ‘Meedoen is niet alleen een uitdaging; het is ook uitermate leerzaam. Met elkaar de strijd aangaan schept een band en vergroot praktijkvaardigheden. Er zijn geen verliezers. Meedoen is al winnen en degene die zich het meest onderscheidt, gaat met de Bokkedoorns Award naar huis. Deelname vormt bovendien een mooie aanbeveling op het cv. Daar willen we deze studenten, onze toekomstige collega’s graag bij helpen.'

'De afgelopen jaren hebben ruim 250 Nova-studenten de kans gekregen om bij ons in het restaurant hun diploma te behalen, mede dankzij de goede wisselwerking tussen de opleiders én ons bedrijf als praktijkinstituut. Inmiddels heeft het merendeel van deze studenten een vaste baan in de lokale, landelijke en internationale gastronomie. Onderzoek wijst bovendien uit dat 15% van alle studenten die bij ons stage heeft gelopen nu werkt in sterrenrestaurants. We feliciteren de winnaars van de Bokkedoorns Award 2024.’

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.