Bar Beurre Fijnste Franse Restaurant en Gió Cucina Italiana Restaurant van het Jaar

Bar Beurre Fijnste Franse Restaurant en Gió Cucina Italiana Restaurant van het Jaar
Fotografie van Maarten Albrecht

Voor de twaalfde keer zijn in het Hilton Hotel in Amsterdam restaurantprijzen uitgereikt door de tijdschriften Leven in Frankrijk en Italië Magazine. Bar Beurre en Gió Cucina Italiana werden beiden onderscheiden.

Bar Beurre

De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2024 ging naar Bar Beurre in Maastricht. Chef Robin Hameleers ontving de prijs uit handen van Franse consul-generaal voor Frankrijk in Nederland Mme Catherine Feuillet.

‘Hier aten we voortreffelijk Frans. Fine dining, een kleine, maar verrassende én betaalbare kaart vol verrukkelijke smaakexplosies’, citeerde juryvoorzitter Tom Kellerhuis uit het juryrapport. ‘Als er meer op de kaart had gestaan hadden we hier willen blijven eten. Het zou me niets verbazen, zeg ik op persoonlijke titel, als de Michelin-inspecteurs hier ook al in het geniep zijn langs geweest.’

Gió Cucina Italiana

Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2024 werd Gió Cucina Italiana. Chef Giorgia Ozzano mocht de prijs – overhandigd door Paola Cordone, directeur van het Italiaans Cultureel Instituut - in ontvangst nemen.

Fotografie van Maarten Albrecht

Ook in het geval van Gió Cucina Italiana waren de woorden van de jury louter positief. ‘Vandaag bekronen wij één restaurant dat de ziel van de Italiaanse thuiskeuken perfect weet te vangen. Het is de keuken van ‘la mamma’ en ‘la nonna’, vol liefde en traditie’, aldus Juryvoorzitter Roberto Payer. ‘Dit restaurant brengt die authentieke Italiaanse ervaring naar een klein, smal straatje, waar iedereen kan genieten van de gerechten die wij zo waarderen.’

Publieksprijzen van de lezers van Italië Magazine en Leven in Frankrijk waren er vervolgens ook voor de Italiaanse restaurants Lab26 uit Hengelo en Vino & Friends uit Maastricht. Beiden ontvingen een plaquette. Madame Georgette kreeg de publieksprijs voor Fijnste Franse Restaurant.

De juryprijs bestaat uit een plaquette en een uitgebreide reportage in de edities van Leven in Frankrijk en Italië Magazine die in augustus verschijnen.