Winnaar verkiezing Fijnste Franse Restaurant krijgt Franse erkenning

Winnaar verkiezing Fijnste Franse Restaurant krijgt Franse erkenning

Op maandagavond 4 juli 2022 krijgt de winnaar van de verkiezing van het Fijnste Franse Restaurant 2022 ook als eerste Nederlandse restaurant de eretitel World's French Restaurant.

De plaquette met het erelabel World’s French Restaurant wordt uitgereikt door de Franse ambassadeur Z.Exc. Luis Vassy uit naam van de Franse staat en l’Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR). De uitreiking vindt plaats in het Amsterdamse Hilton Hotel.

Het label is bedoeld voor restauranthouders buiten Frankrijk die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten.

Sinds 2017 beloont de AFMR restaurants in Frankrijk die aan bovengenoemde voorwaarden voldoen met het kwaliteitslabel Maître Restaurateur. Eind 2021 besloot de AFMR om het label ook te introduceren in andere landen onder de naam World’s French Restaurant. De eretitel is – samen met het label Maître Restaurateur – de enige titel voor restaurants die de Franse staat erkent. De titel wordt afgegeven voor een periode van 4 jaar, met kans op verlenging.

Leven in Frankrijk

Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk, organisator van de verkiezing, is verheugd met deze officiële erkenning van de AFMR en de Franse staat. 'Het is dit jaar de tiende keer dat wij deze verkiezing organiseren. Onze inspanningen om de Franse gastronomie in Nederland te toetsen én te waarderen zijn niet onopgemerkt gebleven. Het is een grote eer voor ons én voor het winnende restaurant.'

De vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis (hoofdredacteur HP/De Tijd en culinair journalist), Alain Caron (Franse chef-kok met vier restaurants in Amsterdam en televisiepresentator), Jacques Hermus (culinair journalist) en hoofdredacteur Cathelijne van Vliet, stellen op basis van hun eigen ervaringen én de suggesties van lezers van het magazine Leven in Frankrijk een shortlist van 10 genomineerde restaurants op.

Kanshebbers World’s French Restaurant

De restaurants die in 2022 genomineerd zijn voor de verkiezing van het Fijnste Franse Restaurant, en dus kans maken op de eretitel World’s French Restaurant, zijn (in alfabetische volgorde):

  1. Auberge Jean & Marie, Amsterdam
  2. Brasserie Bellevue, Eindhoven
  3. Bistro Bonjour, Amsterdam
  4. Bistrot du Bac, Rotterdam
  5. Bouchon D'en Face, Maastricht
  6. Florent, Utrecht
  7. Le Hollandais, Amsterdam
  8. Louise Petit, Rotterdam
  9. Marie, Amersfoort
  10. Villa Coucou, Den Haag