Domaines Ott is de standaard voor top rosé in het hogere segment van de horeca. Het wijnverhaal van Ott startte met oprichter Marcel Ott die in 1896 verhuisde van de Elzas naar de Provence en met Château de Selle in 1912 de start van het Domaines Ott realiseerde. Later gevolgd door de aankopen van Clos Mireille (1936) en Château Romassan (1956).
De eerste twee domeinen vallen onder de Côtes de Provence, met de focus op de grenache, terwijl Romassan valt onder de Bandol appelatie. Inmiddels is Ott niet weg te denken uit toprestaurants. Dat geldt niet alleen voor de rosé, ook de rode en witte wijnen worden door gasten zeer goed gewaardeerd.
Ott is al geruime bezig met natuurvriendelijke wijnbouw en is lid van de familie van ‘artisan vingerons’ pioniers in de Provence. Sinds 2023 zijn alle wijnen ook biologisch gecertificeerd.
Drie wijngaarden met drie verschillende terroirs
Waar de Selle zo’n 84 hectares wijngaarden in het groene achterland tussen Saint Tropez en Draguignan omvat, ligt het andere domein van Ott, Clos Mireilles in de natuur van La Londe Les Maures tegen de baai van Hyères. Waar je onmiskenbaar de kruidigheid van de bossen en natuur in de wijnen van de Selle proeft, geven de wijngaarden van Clos Mireilles, zo vlak bij de zee, de rosé en witte wijn haast een ziltige smaak mee.
Château Romassan is een ander verhaal en ook een andere appelatie. Het is gelegen in Bandol en het omvat zo’n 90 hectares over 8 verschillende wijngaarden. Hier ligt de focus op mourvèdre dat zowel voor het karakter van de rode als de rosé Bandol zorgt.
By.Ott
De laatste jaren heeft Ott twee nieuwe wijnen ontwikkeld naar wensen uit de markt. Zo werd de lijn ‘by.Ott’ in 2015 gecreëerd waarmee de kwaliteit van Ott meer bereikbaar wordt gemaakt voor een groter deel van de horeca. Het wordt gemaakt van sap van de jongste druiven van de wijngaard en het sap dat vrijkomt tijdens de vinificatie van Domaine Ott.
De ‘By.Ott’ reeks omvat een rosé, witte en rode wijn van eigen druiven en druiven van zorgvuldig geselecteerde partners, allemaal uit de Côtes de Provence . De wijn wordt gevinificeerd in de kelder van Château de Selle en heeft het duidelijke ‘Ott’ gevoel en smaak. Het resultaat is een verfijnde rosé die fruitigheid en frisheid combineert met finesse en complexiteit.
Étoile
Étoile laat juist de andere en meer ‘artistieke’ kant van Ott zien. Deze absolute topwijn combineert de expressies van het beste fruit van de drie wijngaarden van Domaines Ott*. De wijn valt daardoor buiten de appelaties en is daarom gekwalificeerd als een ‘Vin de France’. Er worden slechts 7000 flessen gebotteld. Iconisch is de amforafles van het domein dat in 1932 werd ontwikkeld door Rene Ott, de zoon van de oprichter. Étoile is het bewijs dat rose wijn zich kan meten met de grote rode en witte wijnen.
Wijn-spijscombinaties
De verschillende wijnen van Château de Selle, Clos Mireille, Chateau Romassan en Cuvée Etoile werden tijdens een proeverij vergezeld door fantastische gerechten van sterrenchef Wilco Berends.
Niet alleen waren de wijn-spijscombinaties voortreffelijk, het liet ook zien dat kwalitatief goede rosé zich uitstekend leent om een paar jaar in de kelder te bewaren. De gastronomische eigenschappen zijn veelzijdig.
Tim Lamers, vertegenwoordiger van Fourcroy: 'De constante kwaliteit van de wijnen van Domaines Ott in ongekend. Welke vintage je ook neemt, het is altijd goed. Dat komt omdat de wijnmakers geen concessies doen aan kwaliteit. Het begint al in de wijngaard. Als het niet goed genoeg is oor Château de Selle, dan wordt het By.Ott.'
'Dat zie je ook terug in de prijs, maar doorat de prijs-kwaliteitverhouding zo goed is, is het de prijs waard. Voor sommeliers zijn het ook prachtige wijnen om mee te werken door de expressie in fruit, de frisheid en de mooie lengte. Doordat Domaines Ott drie wijngaarden heeft met drie verschillende terroirs, is er ook veel keuze.'