De Troubadour over impact van winnen Terras Top 100: 'Het was drie dagen volle bak media'

De Troubadour over impact van winnen Terras Top 100: 'Het was drie dagen volle bak media'

Dan sta je ineens op het podium als winnaar van de Terras Top 100 van 2025. Een terugblik vanuit het perspectief van de nummer één: De Troubadour.

Eigenlijk was de timing ronduit ongelukkig, lacht directeur Gert Bakker van De Troubadour als hij terugdenkt aan de bekendmaking van de lijst der lijsten: de Misset Horeca Terras Top 100. In Hardenberg heeft het team in de laatste week van juni immers het Ballonfestival Hardenberg.

Piekweek

‘Dat is voor ons de grootste piekweek van het jaar’, zegt Bakker. ‘Pal voor ons grand-café. Daar zijn we het hele jaar mee bezig, ook om alle roosters rond te krijgen.’ Dus met een bus vol medewerkers afreizen naar Centraal Baarlo – de winnaar van vorig jaar - in Limburg om het Terras Top 100 feest mee te maken, zat er niet in.

‘Daarom waren we ook maar met z’n drietjes’, lacht de algemeen directeur die werd vergezeld door commercieel manager Romy Berkhof en operationeel directeur Dylan Potgieter.

Die reis maakten ze niet voor niets. De reactie van team Troubadour op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt, laat zich vergelijken met voetballers die de Champions League winnen. Bakker zakt juichend door de knieën. Bij Berkhof gaan de armen in de lucht en Potgieter - met een blik vol ongeloof - balt zijn vuisten.

Ultiem moment

‘Dat was pure emotie’, zegt Bakker. Het gevoel de winnende goal in een finale te hebben gemaakt, zo omschrijft de ondernemer het moment. ‘Het is ook zo belangrijk voor je bedrijf. Maar ook iets waar we zo hard voor gewerkt hebben, de afgelopen jaren. We hebben die stip neergezet: we willen het beste horecabedrijf van de regio zijn. Dat betekent dat alle details moeten kloppen en dat daar heel veel werk in zit. En als dat dan zó bevestigd wordt. Dat is een ultiem moment. En dan gaat het niet om de regio, maar om heel Nederland! Dat is de ultieme bekroning op heel hard werken met een heel groot team.’

Het team reageerde super leuk, blikt Bakker terug op de inmiddels legendarische bekendmaking van de Terras Top 100. ‘We waren live. Dus vanaf de top 10 zijn we gaan filmen zodat het team mee kon kijken. Dan worden al die bedrijven genoemd. En je komt steeds niet aan de beurt. Tot aan de top 2.’

Lachend: ‘Toen moesten we natuurlijk stoppen met filmen, want we moesten het podium op. Dus die waren allemaal minstens zo zenuwachtig als wij waren.’

Mediastorm

Na de winst, barstte een mediastorm los. ‘Het was echt bizar wat er allemaal op ons afkwam. Toen ik dinsdagochtend naar de zaak ging, the day after, was dat niet normaal. De hele bar stond vol met bloemen.’

‘We kregen meteen de televisie op ons af’, vervolgt Bakker. ‘RTV Oost, ’s middags op Radio 538, De Telegraaf, RTL Nieuws. Je kunt het zo gek niet bedenken. Het was drie dagen volle bak media.’

En dat allemaal in de drukste week van het jaar. ‘Uiteindelijk zijn we met het MT de hele week uit het rooster gegaan om de media te woord te staan. Dat kun je maar één keer doen, dus daar wilden we tijd voor maken. Je kunt moeilijk zeggen, kom volgende week maar even. Dus we hebben gezegd: we gaan iedereen te woord staan. Dat hebben we – volgens mij – goed gedaan.’

Shinen

De rollen werden binnen het management team goed verdeeld. Iedereen kreeg zijn kans om te shinen voor de camera’s. Bakker: ‘Romy is op RTL4 geweest en Marvin (restaurantmanager red.) op Radio 538 bijvoorbeeld.’

Bij De Troubadour is niets toevallig. Data-gedreven stuurt deze onderneming alles aan. Ze weten precies wat ze aan het doen zijn. ‘Die bevestiging is heel fijn. Dat je weet: we zijn op de goeie weg. We hebben een team met 15 leidinggevenden die allemaal verantwoordelijk zijn voor hun eigen ding. En waar we ook kort op zitten met elkaar. Het is ook topsport.’

Sinds de winst, hebben we elke dag helemaal vol gezeten”
— Gert Bakker

Gasten reageren uitsluitend positief op de winst. ‘We krijgen nog elke dag felicitaties. Het is echt een ding hoor. We hadden gasten die in Italië op vakantie waren geweest en daar vertelden dat ze uit Hardenberg komen. Die kregen van andere toeristen te horen: ‘Daar zit het beste terras van Nederland’.

Ook hadden we gasten die speciaal uit Friesland bij ons kwamen kijken en een 5-sterren review gaven. Dat is heel leuk. Sinds de winst, hebben we elke dag helemaal vol gezeten. Dat is een groot verschil met vorig jaar.’

Terrasplan

‘We gaan er een heel leuk feestje van maken’, doelt Bakker op de volgende bekenmaking van de Terras Top 100 waarvan De Troubadour gastheer is. ‘En voor degenen die zich nog niet hebben opgegeven: doe mee. Het is sowieso goed om er mee bezig te zijn. Dat hebben wij ook gemerkt. Elke dag in de briefing is het benoemd: iedereen kan een mystery guest zijn. Dus bij iedereen moet het goed zijn. De juryrapporten hebben we bekeken. We hebben gewoon een terrasplan.’

Ambitieus

Volgens Bakker werkt deelname motiverend in het team. ‘Ze wilden zelf meedoen. Vorig jaar haalden we plek 60. Dus van 60 naar 1 is een beetje wat wij als bedrijf doormaken. Ook qua groei. Het aantal medewerkers is verdubbeld in de laatste drie jaar, de omzet ook. We gaan ontzettend snel.’

‘En we hebben nog heel wat plannen klaar liggen’, ‘waarschuwt’ Bakker vrolijk. ‘We zijn ontzettend ambitieus. De rek is er nog lang niet uit. Jullie gaan nog meer van ons horen!’

De beste voorbereiding op het terrasseizoen

Van maart t/m juni gaan mystery guests en vakjuryleden – ervaren horecaondernemers en oud-winnaars – op pad om honderden terrassen te bezoeken.Ze letten op alles wat telt voor je gasten: hoe word je welkom geheten, is het terras netjes, hoe goed kent het team de kaart? Na afloop krijg je een helder rapport met scores en tips waar je echt wat aan hebt. En natuurlijk maken we de 100 beste terrassen bekend tijdens een knallende uitreiking!
Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.