Gesponsord

De kracht van een goede basis voor desserts

De kracht van een goede basis voor desserts
Bas van Beers, keukenmanager en chef-kok bij Veluwse Bron.

Een wellnessresort draait om ontspanning en beleving, van de eerste stap in het water tot de laatste hap van het dessert. In de keuken van Veluwse Bron, onderdeel van BeWellness, weet keukenmanager en chef-kok Bas van Beers als geen ander hoe belangrijk de totaalbeleving is. 'Eten is weliswaar een onderdeel van de dag, maar onze gasten willen wél genieten van wat er op hun bord ligt, en verrast worden. Daar helpt een betrouwbare basis als Debic enorm bij.'

Onlangs stond er voor de chef-koks van BeWellness een bijzondere dag op de agenda: een inspirerende keukensessie van Debic. ‘Wieger de Visser, onze operationeel manager keuken, organiseert dit soort sessies meerdere keren per jaar voor ons team’, legt Van Beers uit, ‘met verschillende leveranciers. Met als doel inspiratie opdoen, kennis delen en de kwaliteit binnen de dertien wellnessresorts van BeWellness verder versterken.’

Verrassende desserts

‘Het was echt een leuke en leerzame dag’, vertelt de chef-kok enthousiast. ‘Culinair adviseur André van Dongen van Debic liet ter plekke zien hoe veelzijdig hun basisproducten zijn, en dat leverde verrassende desserts op. Zoals een luchtige cheesecake met amarene kersen en bastognekoek, bijvoorbeeld. Of een parfait met blauwschimmelkaas. Echt bijzonder! Het liet goed zien hoe creatief je kunt zijn met Debic.’

'De kwaliteit van Debic is constant, de smaak is vol en het gebruiksgemak groot.'
'De kwaliteit van Debic is constant, de smaak is vol en het gebruiksgemak groot.'

Van inspiratie naar uitvoering

Voor Van Beers en zijn team is dat precies wat ze nodig hebben: praktische inspiratie. ‘We hebben te maken met hoge aantallen. Op een rustige dag ontvangen we hier zo’n 500 gasten, op drukke dagen loopt dat op tot wel 1.000. Dan kun je niet alles van nul af aan opbouwen. Toch verwachten onze gasten een kwalitatief goede lunch en diner, als onderdeel van hun wellnesservaring. Dan is het fijn als je een goed basisproduct hebt waar je op kunt vertrouwen.’

Die stabiliteit en veelzijdigheid zijn volgens hem precies wat Debic onderscheidt. ‘Iedereen in de keuken kan ermee werken. De kwaliteit is constant, de smaak is vol en het gebruiksgemak groot. Dat scheelt enorm. Zeker nu we, net als de rest van de horeca, te maken hebben met personeelstekorten. Niet iedereen die bij ons in de keuken werkt heeft een horecaopleiding, maar dankzij de duidelijke recepturen en de goede basisproducten lukt het toch om gerechten van hoge kwaliteit neer te zetten. Daar ben ik trots op.’

Wat je wilt is dat gasten na afloop in de auto stappen en denken: 'alles klopte vandaag'”

Comfortfood met karakter

In de restaurants van Veluwse Bron draait het om comfortfood: gerechten die herkenbaar, smakelijk en een tikkeltje verrassend zijn. ‘Onze gasten zijn gemiddeld acht uur bij ons. Ze investeren in een dag ontspanning, willen even helemaal opladen. Daar hoort ook lekker eten bij. Wat je wilt is dat ze na afloop in de auto stappen en denken: “alles klopte vandaag”.’

Om dat gevoel te bereiken, besteedt het keukenteam van Veluwse Bron veel aandacht aan de seizoensbeleving, vertelt Van Beers. ‘We variëren met onze desserts. Deze winter maken we de eerder al genoemde cheesecake met amarene kersen en bastognekoek. Afgelopen zomer serveerden we juist een frisse variant met geraspte citroen en rozensiroop. Op dit moment staat er ook een crème brûlée catalane op het menu, met sinaasappel en kaneel, en een schuimgebakje met mascarponecrème. Dat soort verwennerijen passen perfect bij het wellnessgevoel.’

Een goede basis geeft vertrouwen

Veluwse Bron is een viersterren wellnessresort, midden in de natuur, aan het water en omringd door groen. De keuken is er groot en veelzijdig: in de zomer draait een buitenkeuken met Afrikaanse braai, er is een Italiaans restaurant, een groot à-la-carterestaurant en sinds kort een open keuken met een vernieuwend tosticoncept. ‘Met in totaal zo’n 24 mensen in de keuken is het best een operatie’, zegt Van Beers. ‘Niet iedereen is kok, maar wij ontwikkelen de recepturen en de rest van het team voert ze perfect uit. Omdat de basis goed staat, hebben we als chefs rust en vertrouwen.’

Veluwse Bron is een viersterren wellnessresort, midden in de natuur, aan het water en omringd door groen.
Veluwse Bron is een viersterren wellnessresort, midden in de natuur, aan het water en omringd door groen.

Op maat meedenken

Wieger de Visser ziet de samenwerking met leveranciers als een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsbewaking binnen de BeWellness-collectie, vertelt hij vanuit zijn overkoepelende functie. ‘We zoeken partners die met ons meedenken. Debic is daar een goed voorbeeld van. Ze begrijpen de schaal waarop wij werken en denken mee over recepten die er indrukwekkend uitzien, maar praktisch uitvoerbaar zijn voor onze teams. Dat is in de praktijk goud waard.’

Van Beers vult aan: ‘Het meedenken van Debic motiveert ons als chefs. Natuurlijk zouden we het liefst alles zelf bedenken en maken, maar dat is in de dagelijkse praktijk gewoon niet haalbaar. Met hun inspiratie en producten kunnen we toch vernieuwen en blijven verrassen.’

Het totaalplaatje moet kloppen

Voor Veluwse Bron, en alle andere resorts binnen BeWellness, is eten een belangrijk onderdeel van de totale wellnessbeleving. ‘De maaltijd is misschien niet het hoofddoel van het bezoek’, vertelt Van Beers nuchter, ‘maar het bepaalt wél hoe iemand de dag ervaart. De smaak, de presentatie, het gevoel dat het klopt. Dat is waar we het voor doen.’

‘Goede basisproducten zoals die van Debic helpen ons dat niveau vast te houden. Ze bieden houvast, inspiratie en kwaliteit. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat onze gasten na een dag bij Veluwse Bron niet alleen ontspannen, maar ook voldaan naar huis gaan.’

Dit artikel is gesponsord door Debic.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.