VVD: geen extra overheidsgeld naar Zadkine

VVD: geen extra overheidsgeld naar Zadkine

Als het aan VVD-Tweede Kamerlid Anoushka Schut ligt, gaat er geen extra belastinggeld naar het in financiële problemen verkerende ROC Zadkine in Rotterdam. 'De overheid is verantwoordelijk voor goed onderwijs voor leerlingen, niet voor falende ROC-besturen', aldus Schut.

Schut wil geen belastinggeld besteden ‘om mislukte vastgoedprojecten te compenseren’. Zij vindt dat de ROC-besturen verantwoordelijk zijn de huisvesting, waar ze volgens haar ook afdoende middelen voor hebben gekregen.

Het VVD-Kamerlid pleit voor een mentaliteitsverandering en ‘die kan er alleen komen als mensen de gevolgen ondervinden van hun eigen gedrag’.

Bij de scholenreus Zadkine in Rotterdam moeten van de bijna 1700 arbeidsplaatsen nog eens 150 banen worden geschrapt wegens een tekort van 19 miljoen euro op de begroting. Eerder gingen er al 275 mensen uit. Te veel gebouwen en fors teruglopende inkomsten zijn de oorzaak van de problemen bij het ROC met 18.000 leerlingen.

Dat vertelde een woordvoerder van Zadkine vrijdag. De onderwijsinstelling onderhandelt momenteel met het ministerie van Financiën over de herfinancieringen van een pakket aan leningen en vastgoed ter waarde van ruim 30 miljoen euro. Het Zadkine gaat terug van 200.000 vierkante meter aan vastgoed naar 100.000 vierkante meter.

Het ROC heeft inmiddels een verbeterprogramma opgesteld. Dat moet volgend jaar al leiden tot een gezondere financiële situatie. Zadkine verloor in 2 jaar tijd rond de 30 miljoen aan inkomsten. Daarnaast zijn er door de vorige directie panden aangekocht die door de crisis niet meer konden worden afbetaald omdat inkomsten vanuit de overheid terugliepen.

De onderwijsinspectie heeft Zadkine begin deze week onder aangepast financieel toezicht gesteld. ‘Minister Marja van Bijsterveldt heeft bij het college van bestuur aangedrongen op een zeer spoedig herstel van de financiële positie, in het belang van studenten, personeel en ouders’, zegt de woordvoerster van het ministerie van Onderwijs.

Bron: ANP