CDA opent meldpunt accijnsproblemen bij grens

CDA opent meldpunt accijnsproblemen bij grens

Het CDA wil de problemen in kaart brengen die ondernemers in de grensstreek ondervinden door de accijnsverhogingen per 1 januari. De partij heeft maandag 20 januari een meldpunt ingesteld, waar ondernemers en bewoners hun klachten kwijt kunnen.

Het CDA wil de reacties gebruiken om de belastingverhogingen opnieuw aan de orde te stellen in de Tweede Kamer.

'Als we via dit meldpunt alle ervaringen doorgeven aan het kabinet kunnen ze er niet meer omheen', zegt partijleider Sybrand Buma in een vraaggesprek met De Persdienst.

Alcohol

De regeringspartijen VVD en PvdA spraken in hun begrotingsakkoord met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP af om de accijns op alcohol met 5,75 procent te verhogen en op diesel en LPG met 3 en 7 cent.

Omzetten

Veel mensen in de grensstreek gaan daardoor boodschappen doen en tanken in België en Duitsland, waar de belastingen een stuk lager liggen.

Volgens het CDA zien winkeliers en andere ondernemers hun omzet sinds 1 januari met tientallen procenten teruglopen.

Banen

Buma waarschuwde het kabinet hier al op Prinsjesdag voor. Het CDA deed toen ook voorstellen om een accijnsverhoging te voorkomen.

Kamerlid Pieter Omtzigt voorspelt dat de hogere accijnzen honderden banen gaan kosten en dat kleinere gemeenten straks nog minder voorzieningen zullen hebben.

Hij noemt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) pas na een halfjaar naar de gevolgen van de accijnsverhogingen wil kijken. 'Dat is voor veel ondernemers te laat.'

Bron: ANP

Volg alle ontwikkelingen rondom het bierdebat in ons speciale dossier.

Praat op Misset Horeca Connect mee over het thema dranken.