blog

Zwaar juryberaad Café Top 100

Café 933

Ik mocht onlangs weer als hoofdjurylid jureren voor de Misset Horeca Café Top 100. Een eervolle en verantwoordelijke taak. De hoofdjury bepaalt immers wie er bovenaan de lijst komt te staan. En dat is niet zo makkelijk, want de 100 bedrijven in de lijst zijn allemaal goed. Niet even goed natuurlijk, maar de verschillen zijn soms maar klein.

Zwaar juryberaad Café Top 100

We hebben prachtige bedrijven gezien op onze jurytour voor de Café Top 100 2018, met zeer gepassioneerde en goede ondernemers. Ondernemers die snappen dat mensen naar het café gaan om anderen te ontmoeten. Dat je als ondernemer verantwoordelijk bent voor de entourage en het succes. Het ultieme avondje uit is immers sterk afhankelijk van de sfeer en het gezelschap in het café. Gasten moeten ‘een klik’ voelen met de andere gasten. De kunst zit ’m dus in het slim bij elkaar brengen van min of meer gelijkgestemden.

Of je nu een bruine kroeg hebt of een grand café uitbaat, het totale plaatje moet kloppen. Eten kan een belangrijke ‘verbinder’ zijn, of het inhuren van een dj. Maar ook een uitgebreide kaart met speciaalbieren en een borrelplank kan werken. Als het maar past bij je doelgroep. Er zijn ook nog genoeg goede cafés zonder keuken, de echte traditionele bruine cafés. Waar de barman iedere gast bij naam kent.

Zo’n typisch bruincafé is De Slock op Texel. Het café als theater van het dagelijks leven. Waar de voorstelling zich niet op de bühne maar aan de bar voltrekt. Iedere middag vanaf vier uur is dat bij De Slock in Den Burg niet anders. Dan gaat de deur van het slot en komen eilanders, toeristen en passanten binnendruppelen. Om een nieuwe acte toe te voegen aan de speellijst van dit bruine café. Zo gaat het al een halve eeuw.

In de Café Top 100 2018 staan bruine kroegen en grand cafés. Het was voor de jury een uitdaging om de verschillende type bedrijven met elkaar te vergelijken. Maar het is ons gelukt. Op 12 november wordt de lijst van 2018 bekendgemaakt. 

Reageer op dit artikel