nieuws

KHO noemt ventilatieopening historisch

Café

Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer (KHO) noemt de instemming van de ministerraad om ventilatie een onderdeel te laten van het rookverbod ‘historisch’. KHO zegt zich te verdiepen in ventilatie, de minister kritisch te blijven volgen en dat er vanuit het ministerie een fonds moet komen om ventilatiesystemen te financieren.

KHO noemt ventilatieopening historisch

‘Want de schade blijft de schade. En die is aangericht door dit beleid. Dus moet er een fonds komen waaruit investeringen in ventilatiesystemen worden bekostigd en waaruit ondernemers, die al in ventilatie hebben geïnvesteerd, schadeloos worden gesteld’.

Dat zegt Ton Wurtz van KHO enkele dagen na de in zijn over ‘historische ontwikkeling’ over het rookverbod in de Nederlandse horeca. Maar, zo merkt Wurtz op, is de kogel nog niet door de kerk.

Legaal product

‘Het blijft vreemd dat roken in coffeeshops kan, terwijl het roken van een legaal product in de horeca niet kan. De minister heeft gezegd dat ventilatie een rol gaat spelen. Wij gaan ons als KHO serieus verdiepen in ventilatie vanwege de normstelling die er moet komen. Daarnaast blijven we de minister kritisch volgen’.

Wurtz spreekt van een openhartig gesprek met de minister, vrijdagochtend kort voor de bijeenkomst van de ministerraad. ‘De winst van het gesprek zit ‘m in de opening die er is met ventilatie. Wij hebben overigens altijd geroepen dat ventilatie een optie is. Verder heeft de minister toegezegd ons tijdig te informeren en uit te nodigen voor vervolggesprekken. Het is voor het eerst dat onze organisatie aan tafel zit met de minister. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet uitgenodigd’.

Sigaret weer taboe

Ondanks het goede gevoel over de toekomst van het rookbeleid in de horeca is Wurtz teleurgesteld over de beslissing van de ministerraad om de sigaret weer taboe te laten worden in de kroeg.

Wurtz: ‘Het is erg kort door de bocht van de ministerraad. We hadden liever gezien dat de ministerraad ventilatie direct als integraal onderdeel van het rookverbod zou hebben beschouwd. Daarom betreuren we die beslissing. Maar de Tweede Kamer moet er nog over beslissen, De Raad van State moet nog advies uitbrengen en er liggen nog twee uitspraken van rechtzaken van kroegen in Groningen en Tilburg.’

Reageer op dit artikel