nieuws

Meer trendyzaken buiten stadscentrum

Café

Moderne horecazaken duiken steeds vaker op in wijken buiten het centrum. Het wordt zelfs aangemerkt als nieuwe trend. Dat stelt Rob Benoni van het Finch Café in Amsterdam tijdens een paneldiscussie op Bar.nl over trends de café- en barsector.

Meer trendyzaken buiten stadscentrum

‘Uitgaanspubliek wordt meer opgevangen in de eigen buurt. Er komen steeds meer moderne horecazaken buiten het centrum van Amsterdam. Ik zie dit als een echte trend’, aldus Benoni, die in debat ging met Eilko Knoop (bedrijfsleider Café Luxembourg in Amsterdam), Waldy Brewster (Bar Bep, Amsterdam) en Bas Figueiredo Soares (Soho Bar, Rotterdam).

Rookverbod

Al snel kwam tijdens de discussie het aanstaande rookverbod aan de orde. ‘Allemaal in één keer overgaan en geen uitzonderingen invoeren. Zo heeft niemand er last van en kunnen er geen bedrijven van profiteren’, aldus Waldy Brewster.

Eilko Knoop meldde dat Café Luxembourg sinds maandag 2 april een rookverbod heeft ingesteld in de serre, de populairste plek van de zaak. ‘Een geheel rookvrij Luxembourg is denkbaar’, aldus Knoop. Benoni denkt dat veel mensen die maar sporadisch roken een verbod in de horeca aangrijpen om te stoppen met roken.

Barservice

Ook kwam barservice ter sprake, een concept waarbij gasten zelf hun drinken moeten halen bij de bar. ‘De service in deze zaken is bar’, stelde Knoop met gevoel voor woordspeling. ‘Ik vind het armoedig. Het is niet goed, wanneer gasten met dienbladen door de zaak lopen.’

Brewster, zonder zich uit te spreken als voor- of tegenstander, ziet barservice een sterke opkomst maken. ‘Dat wordt een trend. Komt mede door de lagere personeelskosten voor horecaondernemers. De nieuwe zaak Belgica op het Leidseplein doet het ook al.’.

Reageer op dit artikel