nieuws

Omzetdaling nauwelijks door rookverbod

Café

De omzet in de drankensector is afgelopen jaar fors gedaald. De omzetdaling is slechts voor een klein deel toe te schrijven aan de invoering van het rookverbod.

Omzetdaling nauwelijks door rookverbod

Dat zegt Jan Willem Grievink van FoodService Instituut Nederland (FSIN). Grievink hield voor de officiële opening van de Horecava in Amsterdam een presentatie aan de pers.

Daaruit blijkt dat de omzet in de drankensector afgelopen jaar met 7,8 procent is gedaald. Zonder exacte cijfers te kunnen noemen, laat Grievink weten dat dit percentage voor een klein door wordt veroorzaakt door de invoering van het rookverbod halverwege afgelopen jaar.

Ook in de vooruitzichten voor komende jaren is FSIN somber over de drankensector. De groei de komende jaren worden vooral verwacht in foodservice-activiteiten in de detailhandel en in convenience winkels. Ook restaurants kunnen een redelijke voorspelling verwachten, stelt FSIN.

De totale foodconsumptie is in drie jaar tijd met 3,9 miljard euro gegroeid. Van die 3,9 miljard euro neemt foodservice 1,17 miljard euro voor haar rekening. Supermarkten groeiden met 2,8 miljard euro.

Binnen foodservice zijn een aantal sterke winnaars te zien, zoals koffieconcepten, eetcafés en foodservice bij retail. De presentatie van de cijfers van FSIN vindt dinsdag 13 januari plaats op de Horecava in Amsterdam.

Reageer op dit artikel