nieuws

Oproepkracht moet minstens drie uur betaald krijgen

Café

Een oproepkracht met een contract voor minder dan vijftien uur per week en onvoorspelbare werktijden, moet voor elke dienst minimaal drie uur loon ontvangen. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden besloten in een zaak die een taxichauffeur had aangespannen.

Oproepkracht moet minstens drie uur betaald krijgen

De chauffeur vond dat zij te weinig salaris had ontvangen omdat ze slechts betaald kreeg voor de tijd die ze werkelijk had gewerkt. Het gerechtshof stelt dat de drie uurregeling een compensatie vormt voor de onzekerheid waarin een werknemer met een dergelijk contract verkeert.

Grenzen

Volgens het gerechtshof zitten er wel grenzen aan de regeling. Als iemand ’s ochtends een kwartier werkt en na een uur opnieuw een kwartier aan de slag moet, gelden beide kwartieren niet als aparte werkdiensten en hoeft de werkgever geen twee keerl drie uur te betalen.

Terugwerkende kracht

FNV Bondgenoten is blij met de uitspraak. Volgens bestuurder Janwillem Compaijen hebben vooral oproepkrachten in de taxi-, horeca- en supermarktbranche baat bij de uitspraak. Zij kunnen volgens Compaijen tot vijf jaar geleden aanspraak te maken op achterstallig salaris.